Publicat 02/01/2022 10:34

Verge ultima el reglament sancionador de la Llei d'igualtat que preveu multar discriminacions

La consellera Tània Verge, en una entrevista amb Europa Press
DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

L'Oficina d'igualtat de tracte preveu tant multes com mediació o mesures de reparació

BARCELONA, 2 gen. (EUROPA PRESS) -

El reglament sancionador de la Llei d'igualtat de tracte i no discriminació que coordina la Conselleria d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat es troba en les "últimes fases de tramitació", i inclourà multes i altres tipus de mesures per discriminacions per raó d'orientació sexual, d'identitat de gènere, origen o edat, entre altres.

En una entrevista amb Europa Press, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha explicat que l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminació, que es preveu posar en marxa durant el primer trimestre del 2022, serà l'encarregada de canalitzar aquestes denúncies de discriminació.

L'Oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminació tindrà una seu física així com un formulari de denúncia telemàtica com a porta d'entrada, a partir del qual els responsables contactaran amb la persona afectada per acompanyar-la en la tramitació de la denúncia, i Verge ha dit que el reglament no està focalitzat en l'import de la sanció, sinó que està "ajustada a la discriminació".

Ha defensat que "sovint les persones no cerquen una compensació econòmica, sinó aquesta garantia o disculpa pública de reconeixement que hi ha hagut una mala pràctica", per la qual cosa aquest marc normatiu preveu també la mediació amb garanties de no repetició i mesures de reparació.

Verge ha sostingut que, a més de sancions econòmiques a empreses i particulars, l'Oficina també podrà actuar d'ofici davant aquelles administracions públiques que hagin pogut vulnerar drets: "Estem parlant de pràctiques que no tenen perquè ser deliberades, poden ser fruit d'inèrcies, de pràctiques no revisades".

SANCIONS ECONÒMIQUES

Les sancions econòmiques estan subjectes a l'import mensual de l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) --ara, de 569,12 euros-- corresponent a un període d'entre set dies i deu mesos segons si la infracció és lleu, greu o molt greu.

La mateixa oficina establirà una via d'intercanvi d'informació amb la Fiscalia de Delictes d'Odi i els Mossos d'Esquadra per canalitzar denúncies administratives que tinguin un caràcter penal i viceversa, en una funció que la titular d'Igualtat ha qualificat de "finestreta única" i que pretén facilitar l'atenció de les persones que han estat discriminades.

El reglament sancionador, desplegat arran de la Llei 19/2020 d'Igualtat de Tracte i No discriminació, mantindrà una especificitat en relació als casos de LGTBIfòbia per donar resposta a la Llei 11/2014, amb la qual, després de set anys des de la seva aprovació, recull sancions administratives davant discriminacions relacionades amb els drets LGTBI i l'eradicació de l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Verge ha recordat que la Llei 11/2014 ja preveia que el seu reglament sancionador fos el de la futura Llei d'igualtat i No discriminació, que es va aprovar al 2020: el reglament sancionador "donarà cobertura" a la Llei 11/2014.

LLEI ANTIRACISTA

Així mateix, el reglament també servirà per donar cobertura a la Llei Antiracista, en fase de consulta pública: durant l'última setmana de l'any, ha començat amb els diferents grups de treball que el departament organitza amb organitzacions per "redreçar les diferents formes de racisme: antigitanisme, xenofòbia, islamofòbia o altres formes de discriminació", ha enumerat Verge.

Per a la responsable d'Igualtat, la llei també pretén corregir la falta de reconeixement de les aportacions dels migrants al conjunt de la població, "les condicions materials que expliquen la situació de desigualtat, de subordinació de les persones racialitzades", i en suma, les mesures d'acció pública per redreçar-ho, en les seves paraules.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés