Actualitzat 29/1/2019 17:42:59 +00:00 CET

La Fiscalia de Veneçuela obre una investigació preliminar contra Guaidó

Political crisis in Venezuela
Elyxandro Cegarra/ZUMA Wire/dpa

MADRID, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El fiscal general de Veneuela, Tareck William Saab, ha anunciat aquest dimarts l'obertura d'una investigació preliminar contra Juan Guaidó per autoproclamar-se "president encarregat" del país, al mateix temps que ha sollicitat una srie de mesures cautelars que no contemplen la seva detenció.

Saab ha explicat en roda de premsa que des del passat 23 de gener, quan Guaidó es va declarar mandatari interí, "s'han suscitat fets violents, pronunciaments de governs estrangers i la congelació d'actius de la República, la qual cosa implicaria la comissió de delictes greus que atempten contra l'ordre constitucional".

Per tots aquests motius, ha decidit obrir una investigació preliminar contra Guaidó i, per assegurar-la, ha sollicitat al Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) que aprovi tres mesures cautelars: la prohibició de sortir del país, el bloqueig d'actius i l'alienació de béns.

Les mesures cautelars no inclouen la seva detenció, cosa amb la qual el mateix Guaidó ha especulat en els darrers dies. El també opositor Leopoldo López va ser arrestat i condemnat a gairebé 14 anys de presó per incitar a la violncia durant les revoltes contra el Govern del país que va encapalar el 2014.

Guaidó es va autoproclamar "president encarregat" en resposta a la decisió de Maduro d'iniciar el 10 de gener un segon mandat que ni l'oposició veneolana ni gran part de la comunitat internacional reconeixen perqu consideren que es basa en unes eleccions presidencials, les del 20 de maig, que no van ser democrtiques.

El cap del Parlament ha fixat com a 'full de ruta' cessar la "usurpació del poder" i crear un govern de transició que porti a la celebració d'unes eleccions "lliures". Els Estats Units, el Canad i la majoria dels pasos de la regió l'han reconegut com a "president encarregat" i li han ofert el seu suport en aquesta "transició democrtica".