Publicat 19/1/2019 18:55:34 +01:00CET

Vargas Llosa agraeix amb ironia a Torra que mostri "la veritat discriminatria" d'un nacionalisme "racista"

MADRID, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa ha carregat en la Convenció Nacional del PP contra la "pesta" del nacionalisme, que és "racista", i ha mostrat amb ironia el seu agrament al president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per expressar en els seus escrits i declaracions "la veritat discriminatria" dels nacionalistes.

Vargas Llosa ha estat convidat a donar una conferncia en aquesta Convenció. Ha assegurat que si bé el liberalisme té motius per ser optimista també hi ha trets de la societat actual preocupants i en concret, ha dit, el retorn del nacionalisme.

"Tot nacionalisme és profundament racista i discriminatori i part d'un pressupost fals: la superioritat d'una comunitat simplement en funció del territori en qu va néixer", ha dit.

Ha assegurat que hi ha nacionalistes que fingeixen ser democrtics i parlen de fraternitat, "per aix és mentida: no hi ha nacionalisme que no estigui carregat de prejudicis". I ha agrat en aquest punt amb ironia que el president de la Generalitat, Quim Torra, mostri clarament en els seus escrits i dits "la veritat discriminatria del nacionalisme".

"Diu que els espanyols són gossos rabiosos. Tinc curiositat per saber qu pensar dels llatinoamericans; probablement no siguem ni gossos, sinó microbis verinosos, malsans, que van a enverinar una societat que no els pertany", ha afegit.

RESCATAR BARCELONA

Vargas Llosa ha assegurat que la batalla contra el nacionalisme est guanyada per que ha de continuar i ha demanat especialment treball per "rescatar" Barcelona, una ciutat a la qual anaven els espanyols per sentir-se europeus, ha dit, i que ha "desaparegut".

"És provinciana, es mira el melic, el nacionalisme li impedeix veure més enll. Tenim l'obligació de rescatar-la i salvar-la, retornar-li aquesta gran hegemonia cultural que va exercir", ha subratllat.