Actualitzat 20/05/2014 14:15

Vancells (Caixa Penedès) veu "inimaginables" les xifres que els acusats van fixar per a les seves jubilacions

El expte y exdtor gral de Caixa Penedès A.Vancells y la diputada D.Montserrat
EUROPA PRESS

El president Josep Parera testifica que l'exdirector Pagès tenia "control absolut"

MADRID, 20 maig (EUROPA PRESS) -

El vicepresident primer de Caixa Penedès, Albert Vancells, ha testificat aquest dimarts, en el judici de l'Audiència Nacional contra quatre exdirectius per assignar-se jubilacions milionàries, que les xifres que van fixar per a les seves pensions eren "inimaginables".

En la segona jornada del judici --el primer de l'Audiència contra directius de caixes--, ha recordat que, fins a publicar-se a la premsa aquestes pensions, la confiança era "absoluta" a l'exdirector general Ricard Pagès i en els exdirectius Manuel Troyano Molina, Santiago José Abella Rodríguez i Juan Caellas Fernández.

A més, ha precisat que el consell d'administració del qual formava part hauria d'haver sabut el volum de les quantitats acordades, cosa que no va passar.

A la vista oral ha declarat a més --com a testimoni per videoconferència-- el president d'honor de Caixa Penedès i que va ocupar la presidència 25 anys, Josep Parera, que ha assegurat que Pagès tenia un "control absolut" a la caixa, mentre que Abella era "el cervell tècnic".

Parera --president del 1978 al 2003-- ha reconegut que va signar els contractes d'alta direcció dels quals gaudien Pagès i els altres tres acusats "fruit de la confiança que sempre havia tingut a l'equip de direcció".

Segons van declarar dilluns els quatre acusats, els contractes reflectien les avantatjoses condicions que els van permetre subscriure les pòlisses d'assegurances que es van garantir el cobrament d'elevadíssimes pensions des dels 60 anys.

Sobre el procés d'externalització d'aquestes pensions portat a terme el 2001 i que va permetre als acusats contractar les pòlisses, Parera ha assegurat que "mai" va entendre com funcionava, i creu recordar que es va parlar de l'ús d'un fons econòmic comú que anava a col·locar-se per garantir la jubilació de tots els treballadors de la caixa.

Respecte a les aportacions anuals que l'entitat abonava per mantenir les pòlisses, ha precisat que probablement va signar, en el marc de la comissió executiva, l'aprovació perquè es paguessin, però ha precisat que ho va fer sense tenir consciència real d'això.

"A la caixa, la comissió executiva es reuneix gairebé cada setmana, i es presentaven a la firma unes 200 o 250 escriptures en les quals calia estampar firma. No teníem el temps necessari per revisar-lo tot", ha afegit.

PENES DE PRESÓ

La Fiscalia Anticorrupció demana tres anys i mig de presó per a Pagès i tres anys per a Troià, Abella i Caellas: el fiscal Emilio Sánchez Ulled considera que els quatre --juntament al mort exdirector de Recursos Humans Jaume Jorba-- es van atorgar de manera irregular 31,6 milions d'euros en plans de pensions i diferents pòlisses, el que suposaria un delicte societari continuat d'administració deslleial.

El fiscal assegura que tots ells van actuar des del 2001 "de comú acord per vincular fraudulentament a la caixa d'estalvis que regien, generant obligacions econòmiques per al seu benefici particular i en perjudici de l'entitat, actuant d'esquena als màxims òrgans col·legiats".

En total, reclama als acusats que indemnitzin conjunta i solidàriament a la caixa d'estalvis amb 12,6 milions d'euros corresponents a les pòlisses cobrades per Pagès i Abella, als quals caldria sumar les retribucions irregulars fixades des del 2010 i que es determinaran en sentència. Els hereus de Jorba hauran de tornar més de 2,5 milions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés