Publicat 13/5/2019 14:24:40 +02:00CET

Valerio diu que "ningú no s'ha pres seriosament" el registre de la jornada laboral i assegura que Inspecció actuarà

Ángel Gabilondo protagoniza los Desayunos Informativos de Europa Press
Ernesto Ainaud / Europa Press

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha afirmat que "ningú no s'ha pres seriosament" l'entrada en vigor del registre de la jornada laboral, que va ser efectiva aquest diumenge, i ha assegurat que "Inspecció de Treball actuarà".

Així ho ha assenyalat en una trobada amb els mitjans després d'assistir a l'Esmorzar Informatiu d'Europa Press del candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, en què ha deixat clar que les empreses han tingut dos mesos per planificar-se, i per aquest motiu els ha demanat "que compleixin".

"Si haguéssim concretat un registre de jornada ens haurien dit que el sistema era inflexible", ha assenyalat Valerio, després de ressaltar que s'ha establert un sistema flexible per donar cobertura a modalitats com el teletreball o a persones que treballen en un altre país, però que depenen d'empreses espanyoles.

"Hi ha hagut dos mesos per fer-ho i, per descomptat, la Inspecció de Treball actuarà, però si arriba una empresa i diu que està en fase de negociació, es donarà un marge de maniobra dins del respecte a la llei perquè puguin engegar el registre horari", ha deixat clar.

Per a Valerio, és imprescindible complir amb la legislació vigent en favor dels treballadors, de les empreses i de la Seguretat Social. "Cal complir amb les jornades, els contractes a temps parcial són a temps parcial i les hores extraordinàries són hores extraordinàries", ha recalcat.

La titular del ministeri ha denunciat que a la setmana s'estan fent més de tres milions d'hores que no es cobren ni es cotitzen, per la qual cosa ha insistit en la necessitat d'aplicar aquesta normativa.

També ha recordat que, encara que Inspecció de Treball podria sancionar des d'avui, té unes directrius tècniques d'aplicació de la norma, per la qual cosa si una empresa encara no ha adoptat el registre, però queda clar que s'està negociant, no se sancionarà.

No obstant això, ha insistit que "la moratòria no pot ser sine die", perquè el registre de jornada es va aprovar en un reial decret llei d'extrema urgència.

Sobre les sancions, la ministra ha assegurat que van decidir començar per una sanció global, encara que podria haver estat per a cada treballador. "Esperem que funcioni i que vagi bé i que no calgui sancionar", ha postil·lat Valerio.

Preguntada sobre la guia pràctica per a les empreses que el Ministeri publicarà per solucionar dubtes, la ministra ha afirmat que no estava previst i que tampoc no pretenen presentar cap tipus de reglament, encara que creu que si cal, es publicarà per a algun sector o categoria professional, encara que "no és una condició perquè entri en vigor la norma".

La ministra també ha recordat que està a l'espera d'una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en la qual es marcaran les directrius a Espanya perquè estableixi un registre de jornada.

"Pensem que és imminent i que estem propiciant el millor per als treballadors, les empreses, la conciliació de vida laboral i, a més també serà bo per a la Tresoreria General de la Seguretat Social, perquè "hi ha hores que s'estan fent, que no es paguen, que no es cotitzen i que es defrauda la Seguretat Social".