Publicat 03/11/2020 18:35CET

Urtasun (comuns) celebra que s'inclogui un 40% de despesa climàtica en els fons europeus

L'eurodiputat Ernest Urtasun.
PARLAMENTO EUROPEO - Archivo

BARCELONA, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat dels comuns, integrat en el grup dels Verds/ALE al Parlament Europeu, Ernest Urtasun ha celebrat que s'hagi inclòs, a proposta de la seva formació, un 40% de despesa climàtica en el reglament sobre el repartiment dels fons europeus de recuperació, en comparació amb el 30% inicial que proposaven els ponents.

Així ho ha expressat aquest dimarts en un 'briefing' amb periodistes, en el qual ha aplaudit la "millora en l'ambició climàtica" del reglament que ha de regir el funcionament del fons de recuperació pel coronavirus, i que s'hagi inclòs, a més de l'objectiu climàtic, el de biodiversitat.

Urtasun ha indicat que els països hauran de donar una explicació detallada de com almenys el 40% dels diners d'aquests fons contribuiran a complir amb els objectius de clima i biodiversitat, per mitjà de la metodologia de la taxonomia de la Comissió Europea.

D'altra banda, el 60% restant d'aquests fons ha de respectar el principi de dany no significatiu, és a dir, que no poden finançar o donar suport a projectes o activitats que perjudiquin els objectius de la UE sobre el canvi climàtic.

Pel que fa a aquestes activitats, Urtasun ha assegurat que els Verds tenien intenció d'establir una llista negativa d'activitats, però finalment han inclòs una sèrie de criteris pels quals una activitat es pot considerar que malmet el medi ambient, genera emissions de gasos d'efecte hivernacle o que es una activitat en detriment de la qualitat de l'aigua o els recursos marins.

El text també preveu una penalització del 2% de reducció dels fons en el cas que un país no compleixi amb els criteris previstos, tot i que deixa un marge: "Hem aconseguit que es permeti no arribar a tenir tres 'A' --la valoració màxima-- o tenir una 'B'", com a marge per aplicar la penalització.

NEGOCIACIONS

Urtasun ha informat que el dilluns 9 de novembre es votarà aquest text sobre repartiment dels fons de recuperació europeus en les Comissions de Pressupost i Economia del Parlament Europeu, i creu que "en principi hi haurà acord".

El text preveu que els països beneficiaris d'aquests fons hauran de complir amb sis prioritats europees, com són la transició verda, la transformació digital, la cohesió econòmica, també la cohesió social i territorial, la resiliència institucional i les polítiques per a les generacions futures.

Per Urtasun, són objectius positius tot i que els veu amplis: "Potser hauria estat millor centrar-nos en algunes coses, tres o quatre, però tampoc no em sembla un drama. Hi ha objectius socials i està bé que el 100% dels diners vagin a una d'aquestes sis prioritats".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés