Publicat 25/6/2020 15:15:53 +02:00CET

Urdangarin reprendrà un permís que es va suspendre per la covid-19 sense quarantena obligatòria

Iñaki Urdangarín al Centre Don Orione
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 25 juny (EUROPA PRESS) -

La presó de Brieva (Àvila) ha autoritzat que Iñaki Urdangarin reprengui un permís ordinari per sortir del centre que es va suspendre per les mesures per contenir el coronavirus, han informat a Europa Press fonts penitenciàries. Com que està aïllat en aquesta presó de dones, no s'haurà de sotmetre a la quarantena obligatòria en un mòdul específic per evitar la possible transmissió del virus quan torni del permís.

Les fonts assenyalen que aquest mes de juliol la presó de Brieva revisarà el règim de vida d'Urdangarin, que es va classificar en segon grau des que va ingressar voluntàriament en aquesta presó per complir la condemna de cinc anys i deu mesos que li va imposar el Tribunal Suprem per corrupció en el cas Nóos.

L'aïllament d'Urdangarin en un mòdul sense contacte amb altres presos ja li permet recuperar les sortides ordinàries, després que s'hagin aixecat en paral·lel les restriccions de mobilitat entre províncies.

Institucions Penitenciàries va suspendre les comunicacions i sortides pel coronavirus i en la fase de desescalada va establir que els interns que tornessin de permís fessin quarantena en un mòdul específic. Es tracta d'una mesura, no obstant això, que pot estar en suspens durant la nova normalitat.

La situació a Brieva del marit de la infanta Cristina, que va fixar la seva residència a Vitòria, va ser objecte de crítica del jutge de Vigilància Penitenciària 1 de Valladolid, Florencio de Marcos Madruga, que va justificar uns permisos de caps de setmana en aplicació de l'article 100.2 en "compensació" davant la "inacció" d'Institucions Penitenciàries perquè, segons el magistrat, l'intern estava aïllat com es feia al segle XVIII.

El passat 1 d'abril, en plena crisi sanitària per la pandèmia de la covid-19, l'Audiència Provincial de Palma va revocar --previ recurs de la Fiscalia-- la decisió del Jutjat de Vigilància Penitenciària de Valladolid de flexibilitzar-li el segon grau o règim ordinari.

SORTIDES ORDINÀRIES I ARTICLES 100.2 I 117

Urdangarin es volia acollir a l'article 100.2, el mateix que els presos pel procés independentista, per tenir permisos addicionals dos caps de setmana al mes. Al cunyat del rei també li van suspendre durant la pandèmia les sortides programades des del setembre per fer voluntariat en virtut de l'article 117 del Reglament Penitenciari, perquè l'ONG Hogar Don Orione es va aïllar per evitar la propagació del virus.

El marit de la infanta Cristina va gaudir del primer permís ordinari per Nadal, quan va complir una quarta part de la condemna. La legislació permet als presos classificats en segon grau que tinguin fins a set dies de permís "per preparar-se per a la vida en llibertat", amb un màxim de 36 dies a l'any.

Aquests permisos són de 36 dies a l'any per als penats classificats en segon grau o de fins a 48 dies pels de tercer grau o règim de semillibertat. La Junta de Tractament de Brieva fins ara ha rebutjat la progressió de grau d'Urdangarin, que en aquest cas tindria autorització per anar a la presó a dormir de dilluns a dijous, tot i que previsiblement seria a un altre centre pròxim al domicili que fixi --fins ara, Vitòria-- perquè la presó d'Àvila no disposa de secció oberta.

Contador