Urdangarin podrà demanar permisos ordinaris, tot i que la presó no s'ha pronunciat

Actualitzat 27/11/2019 16:33:53 CET
El marit de la infanta Cristina, Iñaki Urdangarin, surt de Llar Donya Orione, on fa voluntariat, a Pozuelo de Alarcón (Madrid), 29 d'octubre del 2019.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

Iñaki Urdangarin pot des d'aquest dijous demanar a la presó de Brieva (Àvila) permisos ordinaris per sortir de presó durant un temps estipulat, tot i que la direció del centre penitenciari no té encara data per analitzar aquesta petició i pronunciar-se, segons han confirmat a Europa Press fonts penitenciàries. Si resolgués en les properes dates, el marit de la Infanta Cristina podria passar les festes nadalenques amb la seva família.

El cunyat del rei porta 17 mesos a la presó, per la qual cosa ha complert ja una quarta part de la seva condemna a cinc anys i deu mesos pel cas Nóos. Com passa amb qualsevol altre pres classificat en segon grau, Urdangarin pot demanar permisos ordinaris per sortir de la presó amb un màxim de 36 dies a l'any --18 dies per semestre--, tot i que sense poder sumar més d'una setmana de forma consecutiva.

El passat 19 de setembre, Urdangarin va sortir per primera vegada del mòdul de Brieva que va triar de manera voluntària després de ser condemnat per delictes de prevaricació continuada i malversació (tots dos en concurs), tràfic d'influències, frau a l'Administració i dos delictes fiscals. El marit de la Infanta està des de llavors en un mòdul on no hi ha més presos, ja que la d'Àvila és una presó de dones.

La seva primera sortida va ser després de l'autorització del jutge de Vigilància Penitenciària d'Àvila, que va acceptar la seva petició perquè assistís a una llar religiosa de Pozuelo (Madrid) dues vegades a la setmana i un màxim de vuit hores al dia. La decisió, amb el suport de l'Audiència Provincial d'Àvila en rebutjar el recurs de la Fiscalia, es va fonamentar en aplicació de l'article 117 del Règim Penitenciari sobre "mesures regimentals per a l'execució de programes especialitzats per penats classificats en segon grau", com és el cas d'Urdangarin.

Una vegada que ingressen a la presó, els reclusos tenen un límit temporal de dos mesos per ser classificats des del moment en què la sentència és notificada als centres penitenciaris. Després es torna a estudiar de manera automàtica la classificació de grau cada sis mesos com a màxim. L'última revisió d'Urdangarin va ser el juliol passat, i es va classificar en segon grau. La seva progressió al tercer grau, en principi, es podria plantejar passada la meitat de la condemna, això és a partir del segon trimestre del 2021.

PREPARACIÓ PER A LA VIDA EN LLIBERTAT

Els permisos ordinaris als quals ara es pot acollir el cunyat del rei estan regulats en l'article 154 del Règim Penitenciari. D'acord amb la norma, es poden concedir permisos, "previ informe preceptiu de l'Equip Tècnic", per a la sortida ordinària "de fins a set dies de durada com a preparació per la vida en llibertat".

Aquests permisos són fins a un total de 36 dies per als penats classificats en segon grau o de fins el 48 dies pels que estiguin en tercer grau, "sempre que hagin extingit la quarta part de la condemna o condemnes i no observin mala conducta".

Els límits màxims anuals de 36 i 48 dies de permisos es distribueixen, segons el Reglament Penitenciari, "com a regla general en els dos semestres naturals de cada any". Per al pres classificat en segon grau, com és ara Urdangarin, podria disposar de fins a 18 dies en total en un semestre --serien 24 dies per a presos en tercer grau--.

"Dins dels indicats límits", afegeix la norma, "no es computaran les sortides de finalització de setmana pròpies del règim obert ni les sortides programades que es regulen a l'article 114 d'aquest Reglament, ni els permisos extraordinaris".

Abans del seu ingrés a la presó el juny del 2018, la Sala penal del Tribunal Suprem va rebaixar cinc mesos la condemna a l'ex-duc de Palma, passant dels sis anys i tres mesos de l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca a la condemna ferma de cinc anys i deu mesos per diversos delictes relacionats amb l'activitat de l'Institut Nóos. La Fiscalia havia demanat un increment de la pena de fins a deu anys.

Contador