Actualitzat 11/12/2014 13:41

L'escrit de defensa de la Infanta veu "jurídicament inadmissible" jutjar-la

Infanta cristina
Foto: EUROPAPRESS

Els advocats al·leguen la 'doctrina Botín' per demanar l'arxivament de la seva causa

BARCELONA, 11 (EUROPA PRESS)

Els advocats de la Infanta Cristina, Miquel Roca i Jesús María Silva, han al·ludit a la 'doctrina Botín' en el seu escrit presentat als jutjats per demanar el sobreseïment de la causa contra la germana menor del Rei, que està imputada en el 'cas Nóos' per dos presumptes delictes fiscals, i veuen "jurídicament inadmissible" que pugui seure al banc dels acusats.

   A l'escrit de 15 pàgines a què ha tingut accés Europa Press, es refereixen a "la doctrina pel qual el Tribunal Suprem estima que quan el Ministeri Fiscal i l'acusació particular sol·liciten el sobreseïment de la causa, el jutge l'haurà d'acordar obligatòriament, sense possibilitat d'acordar l'obertura del judici oral encara que així ho sol·liciti l'acusació popular".

   Els advocats recorden que, en els seus escrits de conclusions provisionals, ni el fiscal anticorrupció Pedro Horrach --acusació pública-- ni l'Advocacia de l'Estat --acusació particular-- apunten la Infanta Cristina, tot i que sí que ho van fer les acusacions populars per dos delictes contra la Hisenda Pública.

   "Aquesta doctrina no ha estat en cap moment modificada per la jurisprudència", afegeix la defensa de la Duquessa de Palma i incideix que, a més, ha estat avalada per la 'jurisprudència menor' de les audiències provincials amb nombroses resolucions.

   L'escrit tramès al titular del Jutjat d'instrucció 3 de Palma, José Castro, que investiga el cas, esmenta diversos actes de les audiències provincials de Toledo, Múrcia, Madrid i Balears, que han aplicat aquest mateix supòsit.

   Els advocats sostenen que, més enllà d'aquesta doctrina, també procedeix aplicar per arxivar la causa l'"aplicació literal" de l'article 782.1 de la Llei d'Enjudiciament Criminal sobre la preparació del judici oral.

   Es refereix que en el cas que fiscal i acusació particular sostinguin que existeix un delicte però entenguin que no hi ha motiu per atribuir-lo a una persona concreta (a títol d'autor, còmplice o encobridor) i sol·licitin el sobreseïment de la causa respecte a aquesta, el jutge l'ha d'acordar.

   "I ho acordarà, simplement i planerament, perquè és precisament a això al que literalment l'obliga una llei, la Llei d'Enjudiciament Criminal, i un claríssim article d'aquesta", afegeixen referint-se al 782.1.

"GARANTIES CONSTITUCIONALS"

   També al·leguen que el sobreseïment d'acord amb aquest article no té per què aplicar-se sobre la totalitat de la causa, "sinó que pot perfectament abraçar un sobreseïment parcial de l'esmentada causa respecte a un intervinent particular".

   Consideren, a més, que la interpretació literal del mateix és la que està "més d'acord en termes de garanties constitucionals i, concretament amb el dret a un procés amb totes les garanties consagrat a l'article 24 de la Constitució", que fa referència que totes les persones tenen dret a la tutela judicial efectiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés