Actualitzat 25/07/2014 16:02

L'Audiència rebutja imputar el Duc de Palma per blanqueig de capitals

Iñaki Urdangarin
ENRIQUE CALVO / REUTERS

PALMA DE MALLORCA, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

La Secció Segona de l'Audiència de Palma ha desestimat aquest divendres el recurs d'apel·lació del sindicat Mans Netes en què sol·licitava la imputació del Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, el seu exsoci, Diego Torres, i la dona d'aquest, Ana María Tejeiro, per blanqueig de capitals en el marc del 'cas Nóos'.

Segons fonts judicials, es confirma així la resolució del Jutge d'Instrucció 3 de Palma, José Castro, del març del 2014 en què es desestimava la petició d'aquesta associació, després de la qual cosa ha presentat el recurs d'apel·lació.

Així, la Sala considera que la imputació no està motivada, "no descriu cap acte d'ocultació de la seva procedència il·legal i no especifica la quota defraudada destinada a l'acte de blanqueig".

En el seu moment, Castro va desestimar aquesta petició cursada per l'entitat i a la qual també es va oposar la Fiscalia Anticorrupció en al·legar que tots ells ja van ser interrogats per aquest suposat il·lícit.

A la resolució per la qual rebutjava imputar-los per aquest delicte, el magistrat recalcava que amb les declaracions efectuades fins ara per Urdangarin, Torres i Tejeiro "s'ha d'entendre de moment prou instruïda la causa" sense que sigui necessària la pràctica de cap nova diligència.

El mateix Torres es va oposar a la possibilitat que tant ell com la seva dona fossin encausats per aquest motiu, contraposant l'actuació de Tejeiro al paper exercit per la infanta Cristina al capdavant de Nóos i de la societat de la qual és copropietària al costat del seu marit, Aizoon, a través de 71 arguments.

"ESCENARI HIPOTÈTIC NO MATERIALITZAT"

En aquesta línia, Castro assenyala en la seva resolució que "ben cert és" que en la resolució del passat 7 de gener per la qual la Infanta va ser imputada per segona vegada es van fer "determinades consideracions sobre la possibilitat d'iniciar una nova línia d'investigació" respecte a aquesta, i es deixava "ben clar que aquesta possibilitat s'emmarcava en un escenari hipotètic que no s'ha materialitzat".

En concret, Mans Netes considerava que els tres imputats són presumptament responsables d'un delicte de blanqueig ja que es van lucrar "en el seu propi benefici" dels diners que de manera il·lícita van obtenir de les Administracions públiques a través de l'Institut Nóos i que després van desviar a societats del seu entramat empresarial.

Diners que, segons la lletrada que representa el sindicat, "és fruit de presumptes delictes de prevaricació, malversació, frau fiscal i falsificació documental, entre d'altres". Mans Netes sosté així mateix que haurien rentat els fons que suposadament havien defraudat abans a l'Agència Tributària.

Després que el jutge instructor del cas Nóos donés deu dies de termini a les parts personades perquè al·leguessin el que estimessin convenient sobre la petició de l'acusació popular, la defensa de Torres va presentar un escrit en el qual desvinculava els seus patrocinats d'un presumpte delicte de blanqueig i posava èmfasi, per contra, en les despeses personals que haurien incorregut els Ducs a través d'Aizoon o la presumpta mediació del rei Joan Carles a favor d'iniciatives promogudes per Urdangarin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés