Actualitzat 06/06/2014 16:07

El jutge al·lega que una prova cal·ligràfica a la Infanta "faria inacabable" la instrucció

Juez José Castro, Juzgados de Palma
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, ha denegat novament la petició del sindicat Manos Limpias de comprovar l'autenticitat de les firmes plasmades en les actes d'Aizoon --empresa de la qual són copropietaris els Ducs de Palma-- i practicar una prova cal·ligràfica a la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, al·legant que aquestes diligències farien "capritxosament inacabable la present instrucció".

Així ho ha acordat el magistrat mitjançant una sentència dictada aquest divendres, amb la qual desestima el recurs de reforma interposat per l'acusació popular contra la decisió que ja va adoptar Castro de no fer aquestes diligències.

En aquella resolució, l'instructor al·legava que si la firma de la Infanta va ser falsificada "haurà de ser ella i no tercers qui així ho denunciï, i ens posi a la pista dels que van poder portar a terme tals suposades falsedats".

En la sentència dictada aquest divendres, el titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma recrimina que els arguments que ja ha ofert sobre aquesta qüestió no hagin convençut la lletrada de Manos Limpias, i recalca que la pràctica d'aquestes pericials alentirien el final de la instrucció, "pretenent que aquest Jutjat supleixi la inactivitat dels qui, per no sentir-se afectats per hipotètiques falsedats, cap al·legació han fet sobre aquesta qüestió" -en al·lusió als Ducs-.

En concret, el sindicat sol·licitava que se li requerís al notari Carlos Masià, que va participar en la constitució d'Aizoon, que aportés al Jutjat diversos documents relacionats amb les Juntes Universals de l'empresa celebrades el 29 de juliol del 2005 i el 26 d'abril del 2006, a fi d'accedir a les firmes originals d'aquestes.

En elles, tant la Infanta com Urdangarin van intervenir respectivament com a presidenta i secretari per prendre determinats acords -la designació dels càrrecs de la Junta d'Aizoon i el trasllat del seu domicili social-.

Uns acords que, justificava Castro en la seva anterior sentència, van ser després elevats a públics pel Duc davant de Carlos Masià, notari autorizant que "era àmpliament coneixedor de la identitat d'Iñaki Urdangarin, de la qualitat en virtut de la qual protocol·litzava els referits acords i de la seva firma, raó per la qual cap dubte hauria d'abrigar sobre l'autenticitat dels documents que se li van presentar per autoritzar la seva elevació a públics".

És per aquesta raó que, recalcava, no procedeix que terceres persones que no van intervenir en la confecció de les actes "es qüestionin ara mateix, almenys, l'aparent realitat de tals Juntes, l'assistència de les persones que en elles es diu ni les firmes amb les quals van donar la seva conformitat al que en elles suposadament es va decidir, devent en un principi tenir-se com a cert el seu contingut".

Aixi mateix, recordava que la pròpia Infanta va afirmar en el curs de la seva declaració que mai va actuar com a presidenta de les Juntes Universals d'Aizoon i, "és més, ni tan sols va assistir a elles".

Pel que fa a la pràctica d'una pericial cal·ligràfica, Castro assevera que si Cristina "va presidir les Juntes, simplement va assistir-hi o ni una cosa ni l'altra, és una cosa que difícilment podrà constatar-se acudint a una pericial cal·ligràfica de les firmes".

Cap recordar que el mes d'abril passat el jutge ja va acordar no admetre a tràmit aquesta petició, a l'haver estat sol·licitada en el seu moment pel procurador de Manos Limpias però en representació de l'entitat Front Cívic Som Majoria --promoguda per l'exdirigent d'IU i PCE Julio Anguita--, personada llavors com a acusació popular en la causa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés