Publicat 16/12/2014 13:24

Horrach: "No és possible que Botín no fos jutjat i sí la Infanta d'acord amb una mateixa norma processal"

La Infanta Cristina
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach ha subratllat aquest dimarts que "no és possible que en un mateix país" l'expresident de Banc Santander, Emilio Botín, "no fos sotmès a judici" en l'anomenat cas 'cessions de crèdit' per sol·licitar-lo únicament l'acusació popular, i sí "la ciutadana Borbó" en el cas Nóos, referint-se a la Infanta Cristina, malgrat estar sotmesos tots dos "a una mateixa normal processal".

Així ho ha posat de manifest en una entrevista en IB-3 Ràdio, recollida per Europa Press, en què ha manifestat que no descarta recórrer la sentència d'obertura de judici oral que el jutge José Castro preveu dictar abans del Nadal, en el cas que l'objecte del mateix "s'excedeixi" en el que a l'aplicació de la doctrina Botín es refereix.

En concret, aquesta "malament anomenada" doctrina Botín, ha apuntat Horrach, impedeix jutjar algú si únicament l'acusa qui exerceix l'acció popular -en aquest cas Manos Limpias- i no la Fiscalia o el perjudicat del delicte comès. Ni Ministeri Públic ni Agència Tributària apunten a l'existència d'indicis criminals sobre la germana del Rei Felip VI.

El representant del Ministeri Públic ha recalcat que aquesta doctrina es refereix a l'article 782 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim), que insta a arxivar les indagacions per a qui així ho demanen Fiscalia i acusació particular. "La LeCrim és imperativa, cosa que sembla que hem oblidat. El procés penal ha de ser igual aquí que a Badalona", ha dit.

Després de ser preguntat sobre quin serà el paper de la Fiscalia en el cas que Castro obri judici oral contra la Infanta, Horrach ha assenyalat que "la instrucció no s'ha tancat ni el judici ha començat". Tot i això, ha subratllat que la posició del Ministeri Fiscal "serà la mateixa" i passarà per sol·licitar l'absolució de la Duquessa de Palma si finalment s'asseu en el banc dels acusats. "Des del minut 1 hem sostingut que no hi ha indicis suficients".

"NO HI HA HAGUT MAI UNA IMPUTACIÓ PER SER MER SOCI D'UNA EMPRESA"

De fet, ha recalcat que "no hi ha hagut mai una imputació en la història de la Fiscalia a algú per ser mer soci d'una mercantil, cap cas", referint-se així al motiu pel qual Manos Limpias sol·licita vuit anys de presó per a la Infanta: haver contribuït que el seu marit, a través d'Aizoon -de la qual tots dos són copropietaris- pogués defraudar fins a 337.138 euros en les quotes de l'IRPF del 2007 i el 2008.

I això al facturar a través de la mercantil del matrimoni, com si de rendiments d'activitats econòmiques es tractessin i no personals, les retribucions que va cobrar de nombroses entitats privades de les quals era conseller assessor, i d'aquesta manera tributar menys en la seva declaració de la renda.

"El fet de ser soci és irrellevant penalment, es tracta de l'exercici legítim d'un dret del qual no poden extreure's conseqüències penals", ha incidit el fiscal, qui ha subratllat que "a les persones se les castiga pel que fan, no pel que són, i a la Infanta se la imputa d'acord amb meres sospites o conjectures. Si va poder saber o conèixer, també va poder no saber i no conèixer".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés