Actualitzat 20/5/2014 14:59:30 +00:00 CET

La Fiscalia demana verificar la transferència de 12 milions abans d'interrogar testimonis

Pascual Vives y Urdangarin, en Palma
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció ha recorregut la decisió del jutge instructor del cas Nóos, José Castro, de citar a declarar el pròxim 31 de maig tres testimonis en relació amb una transferència de 12 milions d'euros suposadament efectuada el 5 de juliol del 2007 per Telefónica al compte d'un empresari espanyol radicat llavors a Ucraïna.

El fiscal sol·licita la suspensió dels interrogatoris en nom que abans pugui verificar-se si aquest traspàs realment va existir, segons han assenyalat fonts jurídiques a Europa Press.

En el seu recurs, precisen les mateixes fonts, el fiscal Pedro Horrach reclama que es practiquin les proves documentals pertinents abans de procedir a citar els testimonis: el mateix destinatari de la transferència i dos alts executius de Telefónica.

Així, assenyala que primer ha de deslliurar-se ofici a l'entitat Cajasol -a través de la qual es va cursar el traspàs de diners- i a Telefónica a fi que confirmin si es va produir l'operació bancària, unes indagacions que han estat iniciades pel Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona. Horrach assevera que la documentació que consta en la causa són únicament missives de l'empresari a Telefónica que no proven la versemblança de la transferència.

Entre aquests documents, als quals ha tingut accés Europa Press, es troba una carta en la qual el receptor del traspàs insinua que els diners estaven relacionats en realitat amb la Fundació Esport, Cultura i Integració Social (FDCIS), controlada pel Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el seu ex soci Diego Torres, i investigada per ser la suposada successora de l'Institut Nóos i per haver estat presumptament utilitzada per desviar diners a l'estranger.

"El verdader motiu de la transferència era disposar d'un capital per si es decidia tornar totes les factures realitzades per una fundació sense ànim de lucre (referint-se a la FDCIS), però després es van canviar els plans perquè tornar els imports significava acceptar tàcitament els delictes", assevera l'empresari en una de les cartes.

Tal com recalca l'empresari de la construcció en una altra d'elles, datada el 26 de juny de 2011, es trobava en el banc en la seva condició d'administrador d'Odessa quan li van notificar la recepció de la transferència.

"Pretenien, creien, que jo era un alt executiu de Telefónica que, d'incògnit, anava a invertir", assevera la carta, en què relata com "ningú comprenia allà que em negués rotundament a acceptar aquest import, com tampoc el de les despeses".

"Ni jo ni la meva empresa teníem res a veure amb Telefónica", recalcava el director de l'Assessoria Jurídica de la multinacional. Segons assenyalava, als dos dies d'aquesta operació es va veure "obligat a abandonar Odessa i deixar-ho tot, és a dir, tot", ja que hi havia una denúncia d'estafa per aquesta transferència i "era millor que tornés a Espanya".

"Ho vaig perdre tot", recorda l'empresari, assegurant que ha realitzat nombrosos intents per contactar amb Telefónica per reclamar "el rescabalament dels danys provocats".

En una altra de les missives, de març del 2012, l'afectat explica, un altre cop al cap de l'Assessoria Jurídica de Telefónica, que remetria còpia de la transferència al jutge Castro "perquè investigui l'origen i sobretot l'objectiu final de l'esmentada transferència".

Després d'això, assenyala en un altre document, un "alt executiu" de Telefónica "m'ha demanat que aquest era un moment molt sensible com perquè en un Jutjat aparegués una transferència d'aquest import i el 5 de juliol del 2007".

En aquesta línia, justifica aquesta petició que la transferència "podia relacionar-se amb el nomenament d'un conseller de Telefónica el juny del 2006, que l'agost del 2008 va ser nomenat conseller de Telefónica Internacional i traslladat a Washington", referint-se a Urdangarin.

"En paraules textuals d'aquesta persona: 'No ens interessa estar a l'ull de l'huracà i mediàticament ens pot perjudicar enormement'", recorda l'empresari.

Cap recordar que Urdangarin va sol·licitar l'agost del 2012 la seva excedència del contracte que tenia com a conseller de Telefónica Internacional "davant de la possibilitat que el procediment judicial obert pogués tenir alguna incidència negativa per al grup".