Publicat 18/11/2014 11:57

El fiscal esperarà noves diligències per veure si hi ha dades per imputar Grau

Fiscal Pedro Horrach, Juzgados de Palma
EUROPA PRESS

Horrach assegura que no ha rebut ordres i critica la sentència de l'Audiència que imputa la Infanta

MADRID, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

El fiscal Anticorrupció de les Balears, Pedro Horrach, ha assegurat aquest dimarts que caldrà esperar les noves diligències d'investigació sol·licitades en la causa per veure si existeixen dades objectives que justifiquin la imputació del vicealcade de València, Alfonso Grau, dins del cas Nóos, pels contractes subscrits amb l'Institut Nóos --dirigit pel Duc de Palma, Iñaki Urdangarin-- per als Valencia Summit.

Horrach ha defensat que no ha rebut cap ordre del fiscal General de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, en aquest cas i ha recalcat que tant ell com el fiscal Anticorrupció, Antonio Salinas, han "respectat i avalat" les seves decisions.

"Per descomptat, cap institució de l'Estat m'ha suggerit res", ha dit en una entrevista a la Cadena Ser recollida per Europa Press, en què ha criticat la sentència de l'Audiència Provincial de les Balears que manté la imputació a la Infanta Cristina per dos delictes fiscals.

Per a Horrach, és un "fet inaudit" deixar al jutge d'instrucció "llibertat de criteri" per interpretar una norma processal --en al·lusió a si s'hauria d'aplicar l'anomenada doctrina Botín, segons la qual no tindria cabuda cap judici només amb l'acusació popular--.

Però a més, creu que en la seva imputació a la Infanta per dos delictes fiscals, de manera sorprenent l'Audiència construeix una tesi "artificial amb contradiccions tècniques i inconsistències tributàries".

A aquestes contradiccions, ha dit, hi respondrà en el seu moment en el seu escrit d'acusació, en què ha confirmat que no inclourà la Infanta Cristina ni els quatre nou imputats per l'Audiència.

Això sí, en el cas del vicealcalde de València, Alfonso Grau, ha dit que caldrà esperar les noves diligències d'investigació que se sol·liciten per veure si hi ha dades objectives que justifiquin la imputació.

"FALTA MOLT CAMÍ PER DAVANT"

Horrach no ha precisat quan presentarà aquest escrit i, preguntat per si finalment la Infanta Cristina seurà al banc dels acusats, ha replicat que "ni el judici ha començat ni la instrucció ha finalitzat", sinó que falta molt camí.

Això sí, ha deixat clar que, si per ell fos, "per descomptat que no" s'hi asseuria, "però no per una decisió arbitrària o capritxosa sinó per una estricta aplicació de la llei processal i penal".

"Considero que no existeixen elements jurídics ni fàctics per fer seure la Infanta al banc dels acusats i així ho dic", ha subratllat, recordant que no és la primera ni l'última vegada que un fiscal recorre una sentència de transformació i que ser considerat defensor de la Infanta és una qüestió dels mitjans de comunicació.

Malgrat discrepar de l'Audiència Provincial, Horrach ha deixat clar que ell no se sent desautorizat --aquest "revés jurídic no és el primer ni serà l'últim que tindré al llarg de la meva carrera", ha dit-- i que segueix considerant vàlids els plantejaments que ha mantingut durant tota la instrucció i que no hi ha cap dada nova que justifiqui canviar-los.

LA FISCALIA HA DESTAPAT EL 99% DE CASOS DE CORRUPCIÓ

Amb tot, sí que ha reconegut que s'ha sentit "dolgut", però no per les crítiques a la seva feina, sinó per la falta de reconeixement a l'autonomia de la Fiscalia i a la seva tasca contra la corrupció, perquè "un 99% de les causes de corrupció obertes a Espanya han estat per iniciativa de la Fiscalia Anticorrupció".

"Si els ciutadans saben que existeix corrupció a Espanya és perquè la Fiscalia anticorrupció l'ha fet visible", ha defensat.

Sobre el contingut de la sentència de l'Audiència, ha explicat que discrepa de la decisió de l'Audiència d'imputar la germana del Rei per delicte fiscal i també en relació a la legitimació del Ministeri Fiscal la legitimitat del qual, ha recalcat, "ve atorgada per la Constitució i les lleis, no pels tribunals".

En relació als delictes, ha recordat que en els seus actes del 2012 i 2013 la pròpia Audiència va descartar qualsevol mena de vinculació de la Infanta amb l'entramat de Nóos, en què s'insereix la societat mercantil Aizoon coparticipada per ella i el seu marit, Iñaki Urdangarin.

En canvi, ara l'Audiència sí que "estableix una qualitat de responsabilitat objectiva pel mer fet de ser sòcia partícip d'una societat mercantil instrumental, circumstància que com a mínim a Espanya no ha estat mai vista com a delicte", segons Horrach.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés