Publicat 08/01/2015 17:51

Castro resoldrà aquest divendres el recurs de la Infanta contra el seu enjudiciament

La infanta cristina se va al banquillo
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 8 gen. (EUROPA PRESS) -

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, preveu decidir aquest divendres sobre el recurs interposat per la Infanta Cristina contra la sentència d'obertura de judici oral del cas Nóos, amb la qual el jutge va acordar el mes passat enviar-la al banc dels acusats com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals.

El magistrat haurà de resoldre així si admet l'apel·lació per elevar-la, amb vista al seu estudi i resolució, a l'Audiència Provincial de les Balears, òrgan davant del qual la defensa de la Duquessa de Palma va impugnar la sentència de Castro. En aquest, el jutge ja va deixar constància que contra la resolució no hi cabia cap recurs.

En el seu recurs, al qual va tenir accés Europa Press, els advocats de la Duquessa carreguen contra l'"absolutament desproporcionada i injustificada" fiança imposada a la germana menor del Rei de gairebé 2,7 milions d'euros, i demanen al jutge Castro deixar-la sense efecte.

De la mateixa manera, els lletrats Miquel Roca i Jesús María Silva sostenen que no procedeix "l'adopció de cap mesura cautelar" i, per tant, tampoc el pagament d'una fiança, ja que ni el fiscal anticorrupció del cas, Pedro Horrach, ni l'acusació particular del cas Nóos --l'advocacia de l'Estat-- van demanar portar la Infanta a judici, i creuen que l'acusació popular --Manos Limpias-- no té legitimitat per fer-ho.

Ho sostenen en un recurs contra "determinats pronunciaments" de la sentència d'obertura, que han presentat malgrat que no hi cabia cap impugnació perquè considera que es troben legitimats, ja que el jutge hi va incloure resolucions que hauria d'haver resolt prèviament i contra les quals consideren que sí que poden apel·lar.

Per exemple, "la qüestió de la legitimació per sol·licitar l'obertura de judici oral per un delicte contra la hisenda pública hauria d'haver-se resolt en una resolució prèvia independent".

"El contrari, com aquí passa, lesiona greument el dret fonamental a un procés amb totes les garanties que assisteix la meva defensada", sosté l'escrit.

Els advocats també consideren que la 'pena de banc' que comporta l'obertura de judici oral afecta de manera desigual els acusats i, en el cas de la Infanta, "té uns efectes, com és públic i notori, probablement inigualables en l'àmbit nacional".

PAPER DE LA INFANTA

En la seva sentència, per justificar l'obertura de judici contra la Duquessa de Palma, Castro considera que el seu paper va ser imprescindible perquè el seu marit, Iñaki Urdangarin, defraudés fins a 337.138 euros a Hisenda a través d'Aizoon, empresa presumptament pantalla de la qual tots dos són propietaris.

En la seva sentència, el magistrat va resoldre finalment no aplicar sobre la Infanta l'anomenada doctrina Botín, que impedeix jutjar algú si únicament l'acusa qui exerceix l'acció popular, en aquest cas Manos Limpias, que sol·licita vuit anys de presó per a la Infanta Cristina.

Per la seva banda, ni la Fiscalia Anticorrupció ni el perjudicat pels delictes presumptament comesos, l'Agència Tributària, apunten l'existència d'indicis criminals sobre Cristina de Borbó.

Amb la seva resolució, Castro va culminar més de tres anys d'investigacions al voltant de la Infanta, el nom de la qual va aparèixer en el focus de les investigacions del cas Nóos a final del 2011, gairebé des del moment en què la Fiscalia Anticorrupció apuntés Aizoon com una de les empreses tapadora que integraven l'entramat societari dirigit a desviar els fons obtinguts per part de l'Institut Nóos de les Administracions públiques.

El jutge va ser contundent en desplegar les conductes suposadament il·lícites dutes a terme per la Infanta Cristina, proclamant a la seva sentència diferents eslògans i campanyes impulsats per l'Agència Tributària els últims anys com "el que tu defraudes, ho paguem tots" i "Hisenda som tots".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés