Publicat 22/12/2014 16:55

Castro reclama 61 milions als acusats, 2,6 a la Infanta

Infanta cristina en el banquillo
ANTONIO GUTIERREZ

Arran dels perjudicis econòmics derivats de l'entramat de desviament de fons públics a través de Nóos

PALMA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, reclama a la seva sentència d'obertura de judici oral el pagament d'un total de 61,3 milions d'euros en responsabilitats civils als 17 acusats de la causa, dels quals 2,6 milions els exigeix a la Infanta Cristina, arran dels perjudicis econòmics derivats de la trama de desviament de fons públics i defraudació a Hisenda que presumptament van ordir el Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el seu exsoci Diego Torres entorn de l'Institut Nóos.

Els inculpats disposen de vint dies per fer-se càrrec de les fiances --la Duquessa de Palma ja va efectuar l'ingrés de 587.000 euros, quantitat sol·licitada per la Fiscalia--.

En cas de no fer efectiu el pagament, el jutge procedirà a designar béns del seu patrimoni amb vista al seu embargament fins a cobrir les quantitats fixades, d'acord amb el que disposa l'article 597 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim).

Més en concret, el magistrat ha decretat una fiança de 14,9 milions d'euros per a Urdangarin; 15,8 milions per a Torres i la seva dona, Ana María Tejeiro; 4,6 milions per a l'excomptable de l'Institut Nóos Marc Antonio Tejeiro; 9,6 milions per a l'exassessor jurídic Miguel Tejeiro, i 1,2 milions per a l'advocat que hauria ajudat a ordir una xarxa d'evasió fiscal a escala internacional, Salvador Trinxet.

A l'àmbit balear, l'expresident del Govern balear Jaume Matas, l'exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester i l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal s'enfronten de manera conjunta a una caució de 3,5 milions d'euros; l'exassessor jurídic de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Miquel Àngel Bonet, a 167.421 euros, i l'exgerent d'aquesta entitat Juan Carlos Alía 155.421 euros.

Pel que fa als exalts càrrecs de la Comunitat Valenciana, Castro reclama 4,1 milions per a l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana Luis Lobón; 2,7 milions per a l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) Jorge Vela i l'exdirectora de gestió Elisa Maldonado, i 1,3 milions per al també exdirector general José Manuel Aguilar. Finalment, sol·licita 152.000 euros a l'exconsellera delegada de Madrid 16 Mercedes Coghen.

Les quantitats responen a la suma de les responsabilitats civils que haurien incorregut els inculpats en el marc d'aquests fets, les multes reclamades per les acusacions i l'increment en un terç de totes aquestes.

QUANTITATS DEFRAUDADES

El jutge relata de manera detallada com es van defraudar els fons de les Balears, Comunitat Valenciana i Madrid i requereix com entitats controlades per Urdangarin i Torres es van fer amb 1,2 milions d'euros que va costar l'organització, per part de Nóos, del primer Illes Balears Fòrum (2005); 1,085 milions pel segon (2006); els 54.520 euros pagats a Nóos pel Govern balear per al seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears - Banesto; els 174.000 que va pagar la fundació pública Illesport per a la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu; i els 116.566 de l'Ibatur per a l'elaboració de material promocional de l'Illes Balears.

Alhora, desplega les suposades irregularitats que van envoltar el pagament de 1.044.000 milions d'euros públics per cadascuna de les tres edicions portades a terme de l'esdeveniment València Summit, i el de 382.000 euros que va percebre Nóos per la celebració d'uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc.

Finalment, detalla a la sentència com l'Institut presidit per Urdangarin va cobrar 114.000 euros de la Fundació Madrid 16 per preparar la candidatura olímpica de la capital el 2016, tasques que finalment no es van portar a terme.

Per tot això, tant Urdangarin com Torres fixaven preus totalment desproporcionats pels serveis que prestaven a l'Administració i després simulaven tasques fictícies a mercantils de l'entramat. Fons que acabaven així en mans d'empreses controlades pels dos imputats.

Les empreses de la trama són Nóos Consultoria Estratègica, Aizoon, Virtual Strategies S.L., Shiriaimasu, Intuit Strategy Innovat i De Goes Center For Stakeholder Management, mercantils de les quals eren propietaris i administradors i que, al costat del propi Institut Nóos, han centrat el focus d'atenció de les investigacions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés