Publicat 22/2/2019 12:40:07 +01:00CET

Urbán (Podem) espera revalidar el resultat en les europees encara que no ho veu positiu

A l'esquerra, l'eurodiputat de Podem, Miguel Urbán
EUROPA PRESS

Alerta que l'extrema dreta pot ser la segona fora a l'Eurocambra

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat de Podem Miguel Urbán ha afirmat que la candidatura d'Units Podem en les eleccions europees del 26 de maig pot revalidar el resultat que van obtenir Podem i Esquerra Unida el 2014: "La qual cosa no és una bona notícia".

En un esmorzar informatiu aquest divendres, ha sostingut que tenir la "mateixa expectativa de vot no és una bona notícia", perqu creu que significa que la mobilització electoral que van obtenir el 2014 amb el naixement de Podem s'ha frenat.

Considera que el 2014 entre la població hi havia un sentiment de canvi amb "molta gent de manera desinteressada participant en política perqu entenia que aquesta manera de participar en política podia canviar les seves vides", cosa que ara no passa.

En les europees del 2014 Podem va obtenir cinc eurodiputats i Esquerra Unida --en la candidatura L'Esquerra Plural-- sis, per la qual cosa creu que poden assolir entre 10 i 11 escons.

No obstant aix, ha confiat que en el proper mes i mig miraran de "canviar aquesta tendncia", encara que ha adms que la campanya electoral estar eclipsada per les eleccions municipals que se celebren el mateix dia, i per les eleccions generals que s'hauran celebrat el 28 d'abril.

En aquest sentit, Urbán ha demanat que tots els partits intentin que les eleccions europees tinguin més protagonisme: "Tenim una corresponsabilitat per aconseguir que el debat europeu tingui algun tipus d'espai en aquesta campanya", encara que assenyala que, en coincidir amb les autonmiques i municipals, hi haur més participació de l'habitual en unes eleccions europees.

Per a ell, el problema és que a Espanya no es parla d'Europa, malgrat que, segons ell, cada vegada les qüestions que es decideixen en la UE "pesen més sobre el dia a dia de la gent".

EXTREMA DRETA

L'eurodiputat de Podem ha alertat que els partits d'extrema dreta poden convertir-se en la segona fora del Parlament Europeu després de les eleccions, per la qual cosa defensa que aquestes eleccions són "crucials".

Ha apuntat que aquests partits ja no advoquen per sortir de la UE, com va passar al Regne Unit, sinó que ara aposten per reformar-la: "Em fa por aquesta reforma i el que pugui suposar".

Així i tot, confia que hi ha "elements molt esperanadors", com el moviment dels Armilles Grogues a Frana i les mobilitzacions d'estudiants sobre el clima a diversos pasos Europeus.

A més, ha plantejat la "necessitat" que els partits d'esquerra construeixin plataformes polítiques mplies per frenar l'avan de l'extrema dreta, com creu que és Ara el Poble, que conjumina Podem, el Bloc d'Esquerra portugus i la Frana Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, entre d'altres.

Urbán ha criticat que la principal victria que estan assolint els grups d'extrema dreta és que els partits que tradicionalment han governat a Europa "compren l'agenda xenfoba a l'extrema dreta i obren la porta a la seva normalització política", i ha advertit que aix augmenta les expectatives electorals de la ultradreta.

També ha recriminat que quan hi ha assumptes conflictius en els quals es qüestionen drets civils als estats membres de la UE, les institucions europees "prefereixen mirar cap a una altra banda", i ho han exemplificat amb el referndum de l'1-O a Catalunya i el debat sobre la memria histrica a tot Espanya.