Publicat 05/05/2014 15:18

UPyD demana revisar altres adjudicacions d'Adif i depurar possibles responsabilitats

Registro en la sede de Adif en la Sagrera, Barcelona
EUROPA PRESS

MADRID, 5 maig (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'UPyD al Congrés, Rosa Díez, vol que el Govern revisi altres adjudicacions i certificacions emeses pel gestor d'infraestructures ferroviàries Adif per si s'haguessin produït irregularitats en projectes diferents al de l'AVE Madrid-Barcelona, i també li demana que depuri les possibles responsabilitats que haguessin pogut incórrer els seus directius.

Així ho recull en una pregunta parlamentària que la formació magenta ha registrat aquest dilluns, quan s'ha conegut que el Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona ha enviat a la policia judicial a les dependències d'Adif a La Sagrera (Barcelona) i Madrid a la recerca de documentació sobre la construcció de la línia d'alta velocitat entre la capital i la Ciutat Comtal.

En el seu text, a què ha tingut accés Europa Press, la líder de la formació magenta pregunta al Govern central si "pensa revisar altres adjudicacions i contractes públics certificats per Adif per si poguessin ser constitutius de delictes de malversació de fons públics o falsedat documental" i si té intenció d'"iniciar una investigació per depurar possibles responsabilitats" en relació amb aquest presumpte cas de malversació de fons públics i tràfic d'influències.

"Com s'ha tingut constància d'aquest presumpte delicte de malversació?", afegeix la diputada basca.

ESCORCOLL DES DE PRIMERA HORA DEL MATÍ

A primera hora del matí, la Guàrdia Civil s'ha personat a la seu central d'Adif a Madrid i en les oficines que el gestor ferroviari té a Barcelona per requisar documentació relativa a un presumpte delicte de malversació de fons públics en una obra de l'AVE a Catalunya.

A més, també s'han practicat escorcolls en les oficines de la consultora tècnica que assisteix en la direcció d'obra, així com en els domicilis particulars dels cinc principals implicats.

Segons fonts de la investigació, l'operació, que es manté oberta i sota secret de sumari, va dirigida contra funcionaris i tècnics externs en la gestió d'una obra de plataforma de l'AVE a Catalunya que s'hauria adjudicat en febrer del 2008 --amb Magdalena Álvarez al capdavant del Ministeri de Foment-- i hauria conclòs el novembre del 2011 --ja amb José Blanco com a titular del departament--.

La Fiscalia Anticorrupció sospita que aquests funcionaris i tècnics podrien haver rebut diners de la contractista de l'obra, Corsán, a canvi de "beneficiar econòmicament" l'empresa "en perjudici dels fons públics gestionats" per Adif, incorrent així presumptament en els delictes de malversació de cabals públics, suborn i falsedat documental, entre d'altres.

En concret, els investigadors creuen que els funcionaris i els treballadors de l'empresa, de comú acord, van alterar "repetidament els mesuraments tècnics dels treballs realitzats en l'obra, falsejant les ulteriors certificacions oficials d'obra executada i camuflat els seus ardits en la certificació final, movent xifres entre les diferents partides a fi de donar justificació aparent a més tasques de les realment efectuades".

Així, els agents busquen proves dels "artificis (utilitzats) per falsejar els mesuraments i dissimular després el falsejament", així com diversa documentació oficial o que pugui revelar cobraments dels funcionaris d'Adif.

Segons els càlculs d'Anticorrupció, els implicats podrien haver generat un sobrepreu a favor del contractista d'uns 6 milions d'euros, i creu que "la pròpia adjudicació de l'obra (a Corsán) pogués haver presentat irregularitats", segons un comunicat de la Fiscalia.

De fet, ja s'han produït nou detencions; en concret, els detinguts serien el gerent d'Infraestructures d'Adif, el cap de les obres al voltant a la nova estació barcelonina de La Sagrera i diversos treballadors de l'empresa pública i de Corsán, segons afirma UPyD en la seva pregunta.

MÉS D'UN ANY D'INVESTIGACIÓ

La investigació es va originar a partir de la denúncia que una empresa competidora de Corsán va fer davant dels fiscals anticorrupció de Barcelona Emilio Sánchez Ulled i Fernando Bermejo sobre unes presumptes irregularitats en les obres; entre d'altres, moviments de terra que, pel seu volum, no es van poder haver fet en un mateix dia com figurava en la documentació.

Així, després de vuit mesos d'investigació, la delegació de la Fiscalia Anticorrupció a Barcelona ha presentat el mes de gener passat una querella que ara instrueix el Jutjat número 9 de la Ciutat Comtal, amb el qual Adif porta col·laborant des de juny de l'any passat, segons ha assegurat l'ens públic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés