Publicat 08/11/2014 10:58

UPyD demana a la Fiscalia que investigui el possible ús de targetes opaques a Cajamurcia

La responsable regional de UPyD, Fuensanta Máximo
UPYD

Una petició general "després que autoritats del món financer o judicial diguin que l'assumpte de Caja Madrid podria passar a altres caixes"

MÚRCIA, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La responsable d'Unión Progreso y Democracia, Fuensanta Máximo, ha presentat aquesta setmana una sol·licitud davant de la Fiscalia de la Regió de Múrcia per tal que s'obrin diligències penals i s'investigui "si Cajamurcia ha tingut o disposa ara mateix de targetes opaques com les que van utilitzar els directius de Caja Madrid".

Máximo, que va estar acompanyada en el moment de la presentació per Manuel Hernández, membre del Consell de Direcció nacional d'UPyD, explica que l'escrit argumenta que l'existència d'aquest tipus de targetes de crèdit no declarades en les caixes d'estalvis de tot Espanya, Cajamurcia inclosa, "formaria part d'un procediment habitual generalitzat de retribució a consellers i altres directius".

"En totes les Comunitats Autònomes existien caixes amb una estructura anàloga i un govern corporatiu que seguia els mateixos patrons a totes elles", sent en el cas concret de la Regió de Múrcia aquesta caixa "la que operava durant els anys previs a la crisi financera i la posterior reestructuració bancària".

"DUBTES RAONABLES"

És precisament la qüestió referida al govern corporatiu el que segons el parer d'UPyD "desperta dubtes raonables", ja que des de l'entrada en vigor de la Llei 31/1985 de regulació de les normes bàsiques sobre òrgans rectors de les caixes d'Estalvis, vigent fins al 29 de desembre del 2013, la direcció de les caixes va passar d'estar copada per tècnics i persones amb perfil financer i bancari, a estar ocupat directament per polítics o persones afins al món de la política, "en ocasions mancats de tot coneixement financer".

La formació magenta assenyala a la sol·licitud "que no era infreqüent" la presència de regidors o diputats en els consells d'administració de les mateixes, per la qual cosa no ha d'oblidar-se que des de l'entrada en vigor de l'esmentada llei del 1985, "han estat els mateixos partits polítics com PP, PSOE i IU els que han colonitzat aquests llocs".

I és que, segons reflecteix l'escrit presentat a la Fiscalia i al qual ha pogut accedir Europa Press, "com a conseqüència d'aquests processos de reestructuració han començat a sortir diverses informacions relatives a les operacions irregulars que haurien estat dutes a terme en una part considerable d'elles".

UPyD es refereix sobretot a operacions relatives a la remuneració dels consellers i l'equip directiu, la concessió de préstecs en condicions beneficioses, les operacions immobiliàries, la manipulació dels estats comptables i, en general, relacionades totes amb més o menys intensitat amb una administració deslleial dels fons de les Caixes, que moltes "ja es troben als tribunals".

Després del que recorda l'anomenat cas Bankia, que es troba en fase d'instrucció a l'Audiència Nacional, "que és el que millor simbolitza el col·lapse del sistema de Caixes d'Estalvis: una entitat polititzada, opaca i mal gestionada per uns directius i consellers amb sous milionaris".

"Per desgràcia, lamenta la formació política, no és l'únic: Caja Segovia, Caixa Burgos, Caja Navarra i moltes altres són presents en molts procediments penals derivats de la gestió que d'elles van realitzar els seus gestors".

Per a, després, fer especial menció a l'operació "irregular" descoberta en Caja Madrid, "que ha produït una autèntica commoció social per l'absurd de les despeses i les maneres mostrades pels ex consellers i directius de l'entitat, que va necessitar ser rescatada per un forat financer superior als 22.000 milions d'euros".

En concret, UPyD es basa en tres conceptes bàsics per exposar la seva sol·licitud a la Fiscalia, com són la reestructuració del sistema financer espanyol i el seu impacte en les caixes d'estalvis; l'existència de targetes de crèdit opaques, ocultes als auditors, l'Agència Tributària i altres organismes de supervisió i control; i l'existència d'aquest tipus de targetes a la resta de les caixes d'estalvis com a part del procediment habitual de retribució de consellers i altres directius.

ESTUDIARIEN PERSONAR-SE COM A ACUSACIÓ PARTICULAR

En declaracions a Europa Press, la responsable d'UPyD a Múrcia, Fuensanta Máximo, ha detallat que la sol·licitud l'han presentat en les Fiscalies de totes les Comunitats Autònomes en les que les caixes d'estalvis "tenen seus socials" motivat perquè "en premsa han sortit publicades les declaracions de bastants autoritats del món financer o judicial dient que l'assumpte de Caja Madrid podria estar ocorrent en altres caixes d'estalvis".

Máximo es refereix, en concret, que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres Dulce, apuntés fa uns dies al possible ús de targetes opaques en altres antigues caixes d'estalvis o el fet que el Ministeri d'Hisenda llanci un pla d'inspecció, centrat en les empreses de l'Ibex-35, per conèixer si aquestes grans empreses utilitzen targetes de crèdit ocultes al fisc, després de l'escàndol sorgit entre els directius de Caja Madrid, que van gastar més de 15 milions d'euros entre el 2003 i el 2012 a través d'aquestes 'targetes b'.

Alhora, UPyD demana que s'informi a la formació sobre aquesta investigació "per si de cas decidim personar-nos com a acusació particular en el cas que la Fiscalia decidís portar a terme un procés penal".

I és que Máximo considera que "l'escàndol ha estat tan important i sembla tan generalitzat" que, segons la seva opinió, "hi ha motiu suficient perquè les Fiscalies donin el pas d'intentar veure què ha passat i depurar responsabilitats".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés