Publicat 5/9/2019 16:41:41 +02:00CET

Uns 40 ajuntaments catalans demanen a Endesa condonar el deute que reclama

Representants d'una quarentena d'ajuntaments catalans reunits a Terrassa (Barcelona)
EUROPA PRESS

Redacten la 'Declaració de Terrassa' amb el "compromís inequívoc de lluitar" pels drets bàsics

TERRASSA (BARCELONA), 5 set. (EUROPA PRESS) -

Representants d'una quarentena d'ajuntaments catalans han demanat a Endesa que condoni el deute acumulat de les famílies més vulnerables --uns 21 milions d'euros--, després que la companyia l'hagi reclamat per carta a unes 400 administracions locals.

Així s'han pronunciat després de la reunió que han tingut aquest dijous a Terrassa (Barcelona), convocada a mitjans d'agost per l'alcalde de la localitat, Jordi Ballart, i en la qual han participat, entre d'altres, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la de Sant Cugat del Vallès (Barcelona), Mireia Ingla, així com representants de Barcelona, Lleida i Tarragona, i algunes entitats.

Ballart ha explicat que en la trobada s'ha signat la 'Declaració de Terrassa' que, com ha dit, "reforça el compromís inequívoc de lluitar" per garantir els drets bàsics i ha calculat que un 10% de la població catalana està afectada pel deute.

Per això, ha instat les administracions competents perquè facin servir "les vies sancionadores i jurídiques de manera contundent", davant l'amenaça del tall de subministrament i ha recalcat que no acceptaran cap xantatge.

MOCIONS

El document que ha sorgit d'aquesta cita es farà arribar a les quatre diputacions catalanes, als consells comarcals i a les entitats municipalistes (ACM i FMC), alhora que impulsaran mocions que exigiran a la Generalitat assumir el "lideratge polític" perquè defensi aquestes famílies afectades, així com aplicar la llei de pobresa energètica catalana, aprovada al Parlament, gràcies a una Iniciativa Legislativa Popular (ILP).

Madrenas ha reivindicat el paper del món local davant de casos com el que afronten, per ser els "garants dels drets i els interessos" dels ciutadans.

A més de l'assistència de diversos membres d'administracions municipals, així com supramunicipals, també hi ha estat present l'Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i la seva portaveu, Maria Campuzano, ha carregat contra Endesa, perquè veu "una responsabilitat directa" de l'elèctrica i de la resta de companyies a l'hora d'assumir aquest deute.