Publicat 21/05/2020 12:47CET

Uns 300.000 autònoms tancaran el negoci aquest any i el 33% preveu disminuir la plantilla, segons ATA

President d'ATA, Lorenzo Amor
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 21 maig (EUROPA PRESS) -

Prop de 300.000 autònoms (el 10,3% del total) preveuen tancar el negoci aquest any, tot i que un 47,1% afirma que continuarà amb la seva activitat i que no ho farà, segons es desprèn d'una enquesta de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

Així, el 40,5% dels enquestats diu que en principi continuarà amb la seva activitat, però que "no té clar si ho podrà fer o haurà de tancar". Respecte a l'ocupació, un de cada tres autònoms té previst disminuir la plantilla, davant d'un 45,2% que té pensat mantenir els seus treballadors.

També han remarcat que esperen que disminueixi la seva facturació al llarg d'aquest any i i un 72,5% preveu que aquesta caiguda serà de més d'un 40%. Tan sols un 1% dels autònoms espera tancar aquest any amb uns ingressos superiors als que van registrar el 2019.

El 39,7% dels autònoms afirma que encara no ha reprès l'activitat, entre els quals un 46% perquè encara no està permesa, un altre 29,3% perquè no li compensa obrir en les condicions actuals, i un 19,4% ha assenyalat que ho farà aviat.

Dels que ja han tornat a treballar, un 59,1% ha destacat que el seu negoci funciona al 30%, mentre que només un 5,8% diu que treballa al 100%.

Des de començament d'any, tot i que tan sols un 3,8% dels autònoms s'ha donat de baixa del règim especial de treballadors autònoms (RETA), un 90,6% apunta que la seva facturació ha disminuït. Per contra, l'1,8% diu que ha augmentat, tot i que asseguren que la pujada ha estat del 20% "com a molt".

En aquest sentit, l'enquesta també apunta que gairebé un 70% dels enquestats ha destacat que ha registrat descensos en la facturació superiors al 60%, mentre que un 37,1% afirma que el descens dels seus ingressos ha estat del 100%.

Sobre la morositat, quatre de cada deu enquestats diu que pateix morositat, davant d'un 54,4% que diu que no s'ha vist afectat per la morositat pública i privada durant la crisi del coronavirus.

Pel que fa a la dificultat d'adaptar el seu negoci a les mesures sanitàries, el 44% destaca que ha estat complex, i respecte a la inversió, gairebé un 60% ha assenyalat que la que han hagut de fer no ha superat els 500 euros.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés