Publicat 17/11/2019 16:04:56 +01:00CET

Uns 2.500 manifestants contra la 'Llei Aragonès' perquè "privatitza serveis públics"

Manifestació 'Aturem la llei Aragonès' a Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

Unes 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquest diumenge al centre de Barcelona contra el Projecte de llei de contractes de serveis a les persones que prepara la Generalitat ('Llei Aragonès') en considerar que "privatitza serveis públics" externalitzant la seva gestió cap a empreses privades no sotmeses a escrutini públic.

La portaveu de la plataforma 'Aturem la Llei Aragonès', Elva Tenorio, ha declarat als periodistes que el projecte de llei genera alarma social en afectar a més de 250 serveis públics i "convertir en clients" a persones amb drets.

"No és una manifestació qualsevol. És la primera vegada que unim serveis socials, sanitat i educació, perquè això contamina i canvia el model de les generacions futures", ha explicat la portaveu, metgessa de professió.

La també portaveu Mar Ampurdanés ha anunciat que duran a terme noves accions després de no obtenir "cap tipus de resposta per part del Govern català" a les demandes de la plataforma; tampoc després d'ocupar dimecres la seu de la Conselleria de Treball.

La manifestació ha començat a les 12.15 davant la Conselleria d'Economia, en la confluència de la Gran Via amb la Rambla de Catalunya, amb la pancarta 'Aturem la Llei Aragonès' en primera línia, i la pancarta 'S'estan venent el país. Els serveis públics no són un negoci' en segona.

PARTICIPANTS I RECORREGUT

En la manifestació han participat col·lectius del sector sanitari, educatiu, d'emergències, d'atenció a la dependència i pensionistes, a més de sindicats com CGT i Ustec-Stes, membres de Podem i la diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent.

En la protesta s'han vist banderes republicanes, comunistes, feministes i alguna bandera 'estelada', i cartells en defensa dels serveis i les pensions públiques, les netejadores 'kellys' i la qualitat en l'atenció a la tercera edat, que defensa el col·lectiu Coordinadora Residències 5+1.

La manifestació ha descendit per la Rambla Catalunya, ha envoltat la plaça Catalunya i ha seguit pel carrer Fontanella fins a arribar a la Via Laietana; al seu pas per la Prefectura Superior de Policia, els manifestants han cridat 'Aquest edifici serà una biblioteca' i 'Més educació i menys policia'.

En arribar a la plaça Sant Jaume, i davant el Palau de la Generalitat, els manifestants han repetit una de les consignes més corejades durant tota la marxa: "On està, on està, Pere Aragonès? Aquí, no. Aquí, no. Potser amb Florentino!".

Allí, representants d'algunes de les 80 entitats adherides a l''Aturem la Llei Aragonès' han llegit fragments del manifest de la plataforma, que exigeix a la Generalitat que solucioni "deficiències" i destini més recursos a serveis socials, educació i sanitat.

"Estem aquí per protegir la dignitat de les persones treballadores que dia a dia veuen com la seva dignitat laboral és trepitjada pel sector privat", han dit en la lectura del manifest.

ALTRES INTERVENCIONS

La representant de l'escola Mediterrània ha acusat el Consorci d'Educació de Barcelona de voler tancar el centre, que ara acull 90 alumnes i va ser rehabilitat el 2013, tancament que atribueixen al fet que "és una escola petita" que l'administració no valora, segons ella.

El col·lectiu 'Doctorands en lluita' ha demanat a la Generalitat que els garanteixi els drets laborals bàsics, i ha denunciat les "polítiques precaritzadores i mercantilitzadores" del Govern de Catalunya a les universitats.

El SEPC ha dit que estaran "en totes les trinxeres" igual que han estat aquests dies al carrer, i a les 13.00 hores han desplegat una pancarta des de la seva seu a Via Laietana en la que es llegia 'El jovent, contra la llei Aragonès', cosa que els manifestants han aplaudit.

Dues persones de la 'Plataforma contra el Cop d'estat a Bolívia' han sostingut que a tot el món el capitalisme empobreix les persones, han demanat a Europa que no doni suport a la "usurpadora" presidenta en funcions Jeanine Áñez, i han afirmat que el ja expresident bolivià Evo Morales sempre va defensar els serveis públics com a mitjà de garantia de la dignitat de tota persona.

Al final dels discursos, ha demanat la paraula una de les sis persones en cadira de rodes que lideraven la marxa, per davant de la capçalera, per reclamar que se'ls donés veu al debat i per queixar-se que, malgrat el caràcter social de la protesta, l'escenari no estava adaptat a persones amb discapacitat: "La lluita contra la privatització també ha de ser amb nosaltres. Res sobre nosaltres sense nosaltres".

Ha tancat l'acte una actuació musical del col·lectiu Iaioflautas, que han interpretat una versió de 'Resistiré' amb una lletra adaptada per protestar contra la Llei Aragonès, i 'El pueblo unido jamás será vencido' en català.