Units demana canviar els delictes de rebel·lió i sedició per tenir "poc a veure" amb el segle XXI

EUROPA PRESS
Publicat 16/5/2018 18:43:01CET

Planteja un pacte d'Estat per solucionar l'encaix i el finançament de Catalunya

BARCELONA, 16 May. (EUROPA PRESS) -

Units per Avançar ha proposat aquest dimecres canviar la tipificació de rebel·lió i sedició en el Codi Penal perquè van ser "escrits al segle XIX i tenen poc a veure amb la sedició i la rebel·lió del segle XXI".

"Donem instruments perquè el jutge no es vegi obligat a suplir el que el legislador no li ha donat i hagi d'interpretar què ha estat violència i què no", ha explicat en roda de premsa el diputat de la formació al Parlament, Ramon Espadaler, que ha negat que pretengui interferir en les decisions judicials sinó facilitar-los el treball.

La proposta s'emmarca en un paquet de mesures impulsades per Units per assentar les bases d'un 'Pacte d'Estat entre Catalunya i Espanya' que doni solució a l'encaix de Catalunya a la resta de l'Espanya, presentades pel diputat del PSC-Units Ramon Espadaler; el líder d'Units, Oriol Molins; la presidenta del Consell Nacional, Helena Isábal, i el coordinador de la proposta, Antoni Durán-Sindreu.

El paquet de mesures inclou la necessitat de "reconeixement constitucional de Catalunya com a nació dins d'Espanya i de les seves singularitats pròpies", com són la llengua, la cultura, el dret civil i les institucions.

Per fer-ho, Espadaler no veu necessari reformar la Constitució sinó desenvolupar per llei el concepte de nacionalitats que figura en l'article 2 de la Carta Magna: "Una reforma de l'article 2 de la Constitució dubtem que pogués tenir el mateix èxit".

Una altra proposta d'Units implica definir un calendari concret per abordar i acordar el desenvolupament efectiu de l'autogovern català a través de la delimitació de les competències, el compliment de les sentències del TC en aquest àmbit, i un nou Estatut d'Autonomia si és necessari.

Aquest nou Estatut ha de ser, per Units, "la plasmació necessària de l'acord al qual arribin ambdues parts" i no un objectiu en si mateix ni l'inici d'un procés de negociació, encara que Espadaler ha puntualitzat que no és un objectiu en si mateix sinó que pot ser conseqüència de la plasmació de les reformes en lleis.

NOU MODEL DE FINANÇAMENT

Units també aposta per tal que el 'Pacte d'Estat entre Catalunya i Espanya' inclogui un nou model de finançament "que superi i solucioni les actuals deficiències i permeti a les comunitats assumir la recaptació derivada del seu tram autonòmic".

D'aquesta forma es busca acabar amb el tradicional tracte favorable o desfavorable per a Catalunya segons la dependència del Govern de torn del suport de forces catalanes al Congrés sense que això comporti "ni cafè per tots ni un tracte bilateral Catalunya-Espanya", fixant unes prerrogatives per llei.

Per a l'exconseller de la Generalitat, a Espanya conviuen realitats diferents que mereixen ser tractades de forma diferent perquè existeixi igualtat: "I la idea no és meva, és del Tribunal Constitucional", ha assegurat.

En aquest capítol de finançament, la formació també advoca per reconèixer la capacitat de determinades comunitats com Catalunya de dissenyar el seu propi sistema fiscal dins d'un marc comú i per desplegar una agència tributària consorciada.

Units vol encaixar totes les millores en un nou model territorial basat en el federalisme asimètric que inclogui una reforma del Senat perquè tingui competències anàlogues a cambres de països federals com Alemanya.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.