Publicat 6/5/2019 14:52:23CET

Unió de Pagesos reclama als operadors del vi millorar l'economia dels viticultors

Viña
EUROPA PRESS - Archivo

LLEIDA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Unió de Pagesos ha fet una crida a la responsabilitat dels operadors del sector del vi per treballar en la millora de la situació econòmica dels viticultors perquè tinguin més participació en la cadena de valor aquest dilluns, coincidint amb el procés electoral per a la renovació de les comissions rectores de les denominacions d'origen.

En un comunicat, el sindicat ha justificat aquesta demanda en l'evolució positiva del sector català, tant en la quota de mercat com en les exportacions, i ha defensat la feina que fan els viticultors catalans a favor de la qualitat.

L'organització considera que cal afavorir els mecanismes que permetin als productors arribar als consumidors i que cal donat suport a la investigació i a la transferència tecnològica per produir raïm i vi de qualitat, així com incrementar les garanties de traçabilitat, sostenibilitat i vincle amb el territori.

El sindicat agrari recorda que els indicadors econòmics de les denominacions d'origen vitivinícoles catalanes són positius i precisa que Catalunya exporta un 75% del vi que produeix, i ha registrat un augment en el volum d'exportacions en els darrers anys (230 milions de litres el 2017 davant dels 149 milions de l'any 2010).

Segons l'organització, Catalunya ha superat rècords constants de facturació amb 627 milions d'euros el 2017 respecte als 359 milions d'euros el 2010 "gràcies a un lleuger augment dels preus mitjans d'exportació".

En aquest sentit, Unió de Pagesos cita les dades de l'Informe Nielsen 2018 del qual es desprèn que el vi català cada vegada aconsegueix quotes més altes de mercat.

Afegeix que el preu en origen del vi amb Denominació d'Origen (DO) o Indicació Geogràfica Protegida (IGP) que es produeix a Catalunya es va situar el 2018 en els 0,90 euros el litre en els blancs i en 0,71 euros el litre en els negres i rosats, per sobre dels 0,60 euros el litre i 0,42 euros el litre, respectivament, el 2016.

Unió de Pagesos ha presentat candidatures a set de les onze denominacions d'origen catalanes: Catalunya, Montsant, Priorat, Penedès, Tarragona, Terra Alta i Costers del Segre, mentre que en les de l'Empordà, la Conca de Barberà i Pla de Bages hi té presència a través d'afiliats del sindicat.

D'altra banda, el responsable del sector de la vinya i el vi de l'organització, Joan Santó, compareixerà aquest dimarts en la Comissió d'Agricultura del Parlament, en el marc de la ponència del projecte de llei vitivinícola.

el més llegit

 1. 1

  La UME arriba a Badalona (Barcelona) després de la sol·licitud d'ajuda del Govern

 2. 2

  Coronavirus.- Mossos immobilitza 1.681 litres de "fals gel" desinfectant a Rubí (Barcelona)

 3. 3

  Coronavirus.- La Diputació de Barcelona cedeix vehicles de la seva flota a CatSalut

 4. 4

  Catalunya suma 1.410 morts (184 més) i 1.131 nous casos de coronavirus, fins el 16.157

 5. 5

  Coronavirus.- Mor l'actor de doblatge Salvador Vives per Covid-19