Actualitzat 30/01/2024 13:46

Unió de Pagesos anuncia mobilitzacions a Catalunya i una tractorada a Madrid al febrer

Archivo - Tractors en una marxa lenta
UNIÓ DE PAGESOS - Archivo

BARCELONA, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

Unió de Pagesos (UP) ha convocat marxes en autopistes de Tarragona i accions al Port de Tarragona el 13 de febrer, juntament amb una tractorada davant el Ministeri d'Agricultura a Madrid el 21 de febrer, en protesta per les "importacions de mercaderies que fan competència deslleial als productes catalans", informen aquest dimarts en un comunicat.

El sindicat prepara mobilitzacions similars a les comarques de Girona i proposarà dur-les a terme el mateix dia 13 en l'assemblea de la Fondarella (Pla d'Urgell) prevista aquesta tarda entre diferents organitzacions.

L'objectiu de les accions és reclamar a les administracions "solucions urgents davant la greu situació que viuen els pagesos, amb una baixada de producció generalitzada a causa de la greu sequera, preus en origen a la baixa i l'encariment desmesurat dels costos de producció".

Atribueixen la situació, així mateix, a una "burocràcia excessiva que implica temps i augment de despeses per a pagesos i ramaders, entre altres qüestions".

Unió de Pagesos i Unió d'Unions mantindran aquest dimarts a Madrid una reunió amb el secretari general del Ministeri d'Agricultura, Fernando Miranda, a qui reclamaran una moratòria indefinida per a la posada en marxa del quadern digital d'explotació: el Ministeri s'havia compromès a una moratòria d'un any.

El sindicat critica l'incompliment de la llei de la cadena alimentària, "que no actua per reforçar el paper dels productors ja que el Ministeri ha d'establir els criteris per determinar els costos de producció i aconseguir que els preus en origen se situïn per sobre dels costos".

PAC i SEQUERA

El sindicat ha avisat diverses vegades que el pla estratègic espanyol de la política agrària comuna (PAC) "està mal dissenyat perquè no afavoreix la pagesia professional ni compensa les noves càrregues burocràtiques i ambientals que imposa".

Quant a la sequera, Unió de Pagesos reclama a l'administració que pagui els ajuts compromesos per la sequera de l'any passat en el sector dels cereals i els herbacis i, quant al gasoil agrícola, "cal un suport més directe i àgil i amb el mínim gravamen".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés