Publicat 04/12/2015 15:02

Unió de Pagesos al·lega contra l'ampliació de la DOP d'oli Garrigues a Lleida

Considera un despropòsit allargar el temps màxim entre la recollida i la mòlta de les olives

LLEIDA, 4 des. (EUROPA PRESS) -

Unió de Pagesos ha presentat aquest divendres al·legacions a ampliació de la zona emparada per la Denominació d'Origen Protegida (DOP) d'oli d'oliva Les Garrigues, a Lleida, impulsada pel seu consell regulador.

L'ampliació suposarà un retrocés de la qualitat de l'oli d'oliva emparat sota aquest nom i perjudicarà totes les plantacions tradicionals que intenten assegurar la seva viabilitat econòmica, en benefici d'inversors i empreses alienes al sector, ha assenyalat el sindicat en un comunicat.

Aquesta ampliació consisteix a duplicar la superfície total dels municipis emparats per la DOP, passant de les 169.740 hectàrees actuals a les 332.792 hectàrees en pobles del Segrià, l'Urgell, el Pla d'Urgell, Noguera i Segarra.

La superfície inscrita representa només el 58,3% de la superfície d'olives de tot l'àmbit geogràfic de la DOP actual, i hi ha 13.252 hectàrees que es podrien adherir a aquesta DOP per certificar la seva producció però que no ho fan.

El sindicat defensa que no es produeixi cap ampliació territorial sense haver incrementat, prèviament i de manera significativa, la superfície d'oliveres i molins inscrits a l'actual DOP.

Amb aquest argument, l'organització agrària catalana insta el consell regulador que en lloc de proposar una ampliació de l'àmbit geogràfic treballi per establir les condicions necessàries perquè els actuals productors de la zona i molins no inscrits trobin interessant adherir-se.

Per al sindicat, si els pagesos inscrits d'aquí a la DOP percebés un preu superior per les seves olives respecte als no inscrits, ràpidament s'incrementaria el nombre de llauradors i molins interessats a l'adherir-se.

El sindicat adverteix que l'ampliació proposta pel consell regulador suposa estendre la marca Les Garrigues en territoris que no són zones oleícoles.

Considera que també posa en perill els diferents projectes de oliturisme, que pretenen a més de vendre un oli d'oliva de qualitat, vendre uns valors paisatgístics i ecològics que són els propis i naturals dels Garrigues, amb oliveres centenaris, plantacions tradicionals, murs de pedra seca com marges.

El sindicat també s'oposa al que considera un despropòsit plantejat per aquest Consell Regulador, que pretén augmentar de 48 a 60 hores el temps màxim entre la recollida de les olives i la seva mòlta.

En aquest sentit assenyala que estudis científics, molts d'ells de l'Irta, recomanen sempre escurçar al màxim el temps entre la recol·lecció i la mòlta de les olives com a pràctica bàsica per assegurar una màxima qualitat de l'oli d'oliva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés