Publicat 12/5/2020 16:17:51 +02:00CET

Unides Podem demana gravar entre el 2 i el 3,5% a les fortunes amb més d'un milió d'euros

El vicepresident segon del Govern central, Pablo Iglesias (e), parla amb el diputat d'Unides Podem, Pablo Echenique (d) al Congrés dels Diputats. Madrid, (Espanya), 9 d'abril del 2020.
Pool - Archivo

MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

Unides Podem ha anunciat aquest dimarts que proposarà a la Comissió per a la Reconstrucció Econòmica i Social que es recapti fins l'1% del PIB, uns 11.000 milions d'euros, amb un nou impost a les grans fortunes d'entre el 2% i el 3% als grans patrimonis que superin el milió d'euros.

La proposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, consistiria a deixar exempt l'habitatge habitual fins als 400.000 euros i començar a gravar els patrimonis nets a partir del milió d'euros: un 2% fins als 10 milions; un 2,5% fins als 50 milions; el 3% fins als 100 milions i el 3,5% a partir d'aquest volum.

L'objectiu, segons informen fonts del grup confederal, és que gran part de l'impost recaigui sobre els mil patrimonis més elevats del país, una iniciativa que pretén substituir l'actual impost de patrimoni de les administracions autonòmiques.

IMPOST PER A LA RECONSTRUCCIÓ I CONTRA LA DESIGUALTAT

Unides Podem justifica aquest impost per la crisi sanitària, els seus efectes en l'economia i el suport que requereix en forma d'inversió pública, però també per l'augment de la desigualtat de renda que es va produir durant la dècada anterior, que ha provocat "una forta concentració de la riquesa".

"L'1% de la població amb més patrimoni acapara una quarta part de la riquesa del país, mentre que el 20% més pobre només en posseeix el 0,1%", i recalquen que abans d'aquesta crisi, tant als Estats Units com a Europa, ja hi havia propostes en aquest sentit.

Entre les necessitats derivades d'aquesta crisi, la coalició d'esquerres fa una crida a reconstruir una part del teixit productiu deteriorat pels efectes de la pandèmia, i reforçar la recerca i els serveis públics com la sanitat, l'atenció social o les residències.

Contador