Publicat 31/1/2019 11:19:54 +01:00CET

Unes restes espacials estranyes es mouen com una bossa d'escombraries buida

Restes espacials
NASA

MADRID, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

Unes restes espacials estranyes, denominades A10bMLz, que giren en rbita retrgrada a una mitjana del 68 per cent de la distncia a la Lluna, ha cridat l'atenció dels científics.

La seva rbita és altament ellíptica, amb un perigeu només 600 quilmetres per sobre la superfície de la Terra i un apogeu d'1,4 vegades més lluny que la Lluna.

Va ser descobert el 25 de gener pel telescopi d'alerta d'impactes ATLES-HKO a Haleakala (Hawaii). Posteriorment, va ser observat des de Northolt Branch Observatories, al Regne Unit.

Segons aquest organisme, les dades disponibles demostren que aquest objecte té una relació rea-massa extremadament alta de 35 metres quadrats per quilo, la qual cosa indica que és extremadament lleuger (amb una massa de menys d'1 kg), per de diversos metres d'ample. Aix suggereix que és el que es coneix com un "objecte de bossa d'escombraries buida": un tros de material lleuger (probablement una lmina metllica), que queda d'un llanament d'un coet. Encara no est clara la procedncia d'A10bMLz.

La petita massa fa que l'A10bMLz sigui susceptible a la pressió de la radiació solar i canvi la seva rbita caticament en escales de temps de dies a setmanes. Com a resultat, actualment és impossible predir de manera confiable la seva trajectria futura. És possible que l'A10bMLz torni a entrar al venat immediat de la Terra d'aquí pocs mesos.

Les "bosses d'escombraries buides" ja s'han trobat anteriorment, per aquesta és la primera registrada en una rbita tan distant.