Publicat 20/10/2017 18:06

Unes eleccions al gener coincidirien amb l'ecuador exacte del mandat de Puigdemont

Junqueras, Puigdemont i Turull, abans de la reunió de Govern
GENERALITAT/R.MORENO

L'inici de la campanya electoral podria ser just dos anys després de la seva presa de possessió

BARCELONA, 20 oct. (EUROPA PRESS) -

Unes eleccions catalanes convocades al gener pel Govern espanyol en virtut de l'aplicació de l'article 155 coincidirien amb l'ecuador exacte del mandat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va assumir el càrrec en aquest mateix mes de 2016.

La trajectòria política de Puigdemont va donar un tomb la tarda del dissabte 9 de gener del 2016, quan qui en aquells moments era president, Artur Mas, va decidir donar "un pas al costat" i, pressionat per la CUP, va renunciar al càrrec per salvar la legislatura i evitar unes eleccions anticipades.

Mas va triar com substitut l'alcalde de Girona --Puigdemont-- qui va inaugurar aquell dia una setmana intensa: el diumenge 10 de gener va ser investit en el càrrec; el dilluns 11 va renunciar a l'alcaldia de la ciutat i el dimarts 12 va prendre possessió com el 130 president de la Generalitat.

El dimecres 13 el va utilitzar per perfilar el nou Govern de la Generalitat, el mateix dia que Mas va renunciar a la seva acta de diputat al Parlament, i el dijous 14 van prendre possessió els nous consellers, als quals va demanar lleialtat i "no renunciar a res" en l'exercici dels seus nous càrrecs.

Aquest mateix dijous va concedir la seva primera entrevista a Tv3, on va descartar declarar la independència de forma unilateral: "No està previst", va exposar, i el divendres 15 va assumir el compromís d'acudir al Parlament la setmana següent per explicar la composició i els objectius del nou Executiu.

El primer Govern de Puigdemont va arrencar amb 13 consellers, dels quals se'n mantenen 9, i va haver d'impulsar dues remodelacions que van donar entrada a Lluís Puig, Joaquim Forn, Clara Ponsatí i Jordi Turull.

Si les eleccions que força l'Estat fossin el diumenge 28 gener --per evitar que la campanya electoral coincidís amb les festes nadalenques--, la campanya començaria la mitjanit de l'11 al 12 d'aquest mes, just dos anys després que el president de la Generalitat prengués possessió del càrrec.

El Govern català rebutja convocar eleccions, tant si ho fa l'Estat com fer-ho per iniciativa pròpia, mentre que el Govern espanyol donarà aquest dissabte els detalls de l'aplicació del 155, on es veurà si s'inclouen aquests comicis.

UN PRESSUPOST I UNA QÜESTIÓ DE CONFIANÇA

En aquests dos anys de mandat, Puigdemont haurà aconseguit aprovar uns Pressupostos de la Generalitat, els del 2017, mentre que els del 2016 els els va tombar la CUP, i ha renunciat ara com ara a presentar els del 2018.

També ha estat la legislatura de la moció de confiança de setembre del 2016 a la qual va haver de sotmetre's per recuperar el suport dels anticapitalistes, i el mandat del referèndum, que va confirmar la ruptura total de relacions entre el Govern de la Generalitat i l'Estat.

En els dos anys de mandat de Puigdemont també s'han celebrat dues eleccions generals, que va vèncer EnComúPodem a Catalunya i el PP al conjunt d'Espanya, i dues conferències per defensar el referèndum: una a una sala de l'Ajuntament de Madrid, i l'altra al Parlament Europeu de Brussel·les.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés