Publicat 13/11/2019 18:24:04 +01:00CET

Unes 250 personalitats demanen al Govern central i Generalitat una "sortida política" a Catalunya

Foto d'arxiu del president del Govern, Pedro Sánchez; el de la Generalitat, Quim Torra; la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo; la ministra Meritxell Batet; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera Elsa Artadi
GOVERN - Archivo

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

Unes 250 personalitats, entre elles el lingüista i filòsof nord-americà Noam Chomsky i l'exalcalde de Madrid Manuela Carmena, han signat un manifest que demana al Govern central i a la Generalitat iniciar una negociació per trobar una "sortida política" al conflicte a Catalunya.

El manifest lamenta que des de la publicació de la sentència de l'1-O "la situació política a Catalunya s'ha agreujat d'una manera preocupant" amb els aldarulls en les protestes.

Assenyala que, davant aquesta situació, el Govern ha sol·licitat reiteradament i sense èxit establir una negociació amb el Govern, i consideren que és el moment de fer-ho: "No podem quedar-nos de braços plegats amb indiferència davant el que està succeint a Catalunya".

Per això, l'escrit demana que "tots els actors implicats en el conflicte, d'un costat i de l'altre, facin un esforç per desescalar la tensió social" i detenir allò que qualifiquen d'una espiral de violència.

També exigeixen que "s'abandoni l'estratègia de judicialitzar un conflicte de clara naturalesa política", i que tots dos governs acordin una ronda de negociacions per solucionar la situació.

Per als signants, "aquestes negociacions haurien de dur-se a terme amb bona fe i haurien de buscar una solució raonable que pugui satisfer mínimament els interessos de cadascuna de les parts".

SIGNANTS

Entre els signants es troben acadèmics internacionals i nacionals com els epidemiòlegs Richard Wilkinson i Kate Pickett; el psicòleg Steven Pinker; els sociòlegs Anthony Giddens, Manuel Castells i Boaventura de Sousa Santos; els politòlegs Jane Mansbridge i Michael Keating, i els filòsofs Slavoj Zizek, Philip Pettit i Gianni Vattimo, entre d'altres.

També es troben l'economista i exconseller Andreu Mas Colell, el filòsof Josep Ramoneda, el rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Jaume Casals, i els periodistes Francesc-Marc Álvaro, Jordi Amat i Iñaki Gabilondo, entre altres personalitats.