Publicat 12/10/2019 16:51:21 +02:00CET

Unes 10.000 persones a la manifestació constitucionalista a Barcelona, segons la Urbana

Manifestació a Barcelona pel 12 d'Octubre i la Hispanitat, organitzada per Catalunya Suma i Espanya i Catalans.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 oct. (EUROPA PRESS) -

Unes 10.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, i 200.000 segons els organitzadors, han participat aquest dissabte en la manifestació de Catalunya Suma i Espanya i Catalans per la Hispanitat, a la qual s'han adherit SCC, Somatemps, CCC i Associació per la Tolerància, i en la qual s'han corejat consignes per la unitat d'Espanya, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

La manifestació ha començat a les 11.30 a l'encreuament Passeig de Gràcia-Aragó, amb la capçalera 'Per la Hispanitat, Catalunya Suma', amb els dirigents de Cs Inés Arrimadas, Lorena Roldán i Carlos Carrizosa; els populars Cayetana Álvarez de Toledo, Alejandro Fernández, Josep Bou, Dolors Montserrat i Daniel Serrano, i Ignacio Garriga (Vox), entre d'altres.

Onejant banderes espanyoles i de la Guàrdia Civil, la multitud ha caminat per Passeig de Gràcia fins arribar a Plaça Catalunya, on han tingut lloc discursos de membres d'entitats vinculades al constitucionalisme i la cultura hispanoamericana, en un acte presentat pel director de Joventut de la Comunitat de Madrid, Pedro Aguado i la periodista Cristina Seguí.

Els manifestants han corejat consignes com 'Jo sóc espanyol', 'Aquesta és la joventut d'Espanya' i 'Puigdemont a presó' --aquesta, després que es tragués a l'escenari un ninot caracteritzat com l'expresident mentre sonava l'himne espanyol--.

Entre el públic s'ha pogut veure un altre ninot del president de la Generalitat, Quim Torra, caracteritzat com el protagonista de la pel·lícula de Charles Chaplin 'The Great Dictator', però amb el cartell 'Charlie Torro. The Small Dictactor'.

CATALUNYA SUMA

En una atenció als mitjans, el secretari general de Catalunya Suma, Enrique Parellada, ha fet una crida a la celebració de la Hispanitat: "Celebrar Espanya és avui celebrar llibertat, així que la gent ha d'anar a celebrar la seva llibertat".

Ha explicat que la seva nova entitat és la unió d'una suma de petites entitats que van aparèixer "arran del procés" i que, malgrat la coincidència terminològica amb Navarra Suma, de Cs i PP, no tenen cap relació amb els partits, cosa que tenen fins i tot prohibit per estatuts.

Durant l'acte, Parellada ha defensat que la manifestació d'aquest dissabte se celebra a Barcelona però és per tots els espanyols, i que s'aproximen "núvols negres" que fan necessària la lluita pels drets i les llibertats.

El portaveu d'Españoles de a pie i de Catalunya Suma, Carlos Portales, ha assegurat que després de la sentència l'independentisme sortirà al carrer, i que els constitucionalistes, especialment els més joves, hauran de combatre les seves "barbaritats" a les aules i les xarxes.

"Prou de suportar que ens cridin cridin fatxes per portar una polsera amb la bandera d'Espanya! Prou de ser assenyalats per tenir un familiar Guàrdia Civil o Policia Nacional! Prou de que ens jutgin pel fet de sentir-nos espanyols!", ha clamat.

ALTRES DISCURSOS

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha dit que per sortir del conflicte cal construir projecte de regeneració compartit per tota Espanya, i així "enviar el separatisme al racó de pensar".

"Es preguntaran: I per què veniu a Catalunya a celebrar la festa nacional? Perquè Espanya és molt nostra. Perquè no pot haver-hi millor lloc. Perquè Espanya és filla també de l'esforç i del compromís de milers i milers de catalans", i ha afegit textualment que la capital d'Espanya és el constitucionalisme català.

El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Josep Bou, ha defensat la tasca de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya, "molt especialment" la del general Pedro Garrido, discurs del qual no cal demanar disculpes, ha defensat.

Ha demanat reivindicar com a espanyols símbols catalans com la 'senyera' i els intel·lectuals Eugeni d'Ors, Francesc Cambó, Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Josep Torres i Bages i la cantant Montserrat Caballé, entre d'altres: "Si visquessin, jo us garanteixo que serien aquí, celebrant la festa de la Hispanitat".

El president de Convivència Cívica Catalana, Ángel Escolano, ha afirmat que a Catalunya "hi ha motius" per demanar l'aplicació de l'article 155 i la intervenció de la Generalitat en matèria educativa, funció pública i Interior.

El president de Salvar l'Arxiu de Salamanca, Policarpo Sánchez, ha demanat respecte per les lleis, la convivència i la memòria històrica, perquè segons ell els independentistes pretenen "reescriure la Història".

El president de Somatemps, l'escriptor Javier Barraycoa, ha titllat de traïdors a tots aquells que pactin amb el nacionalisme --a aquesta ideologia "o se la enderroca, o esclavitza", ha dit-- i ha criticat l'època en què l'expresident del Govern Felipe González (PSOE) arribava a acords amb CiU quan el liderava Jordi Pujol.

El dramaturg Albert Boadella també ha llançat un missatge de crítica als líders independentistes, a través d'un través d'un vídeo encapçalat amb el lema 'Govern de Tabarnia'.