Publicat 17/12/2015 13:14

UGT veu el sistema educatiu català "al límit" i demana recuperar el diàleg social

Es mostra "a l'expectativa" dels governs que puguin sorgir

BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -

El sindicat Fete-UGT ha alertat aquest dijous que el sistema educatiu català es troba "al límit", sobre tot el professorat, i ha demanat als futurs governs entrants en la Generalitat i el Govern espanyol recuperar el diàleg social.

En roda de premsa, la secretària general de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament, Amparo Burgueño, i el secretari de Comunicació de Fete-UGT, Joan Puntí, han lamentat que l'educació no hagi tingut a penes debat durant la campanya electoral.

Burgueño ha criticat que les poques aparicions de l'educació en la campanya hagin partit de la premissa que "el problema del sistema és la qualitat del professorat", quan els docents es troben en una situació límit, i que les iniciatives sorgeixin sense cap consens més enllà del mateix partit que la proposa.

Ha considerat "vergonyós" que a Catalunya no hagi acordat un calendari per recuperar la paga extra del 2012, quan la resta de comunitats autònomes ja han tornat la meitat i disposen d'un calendari per a la resta.

Puntí ha retret que els docents no han rebut aportacions als plans de pensions, no hi ha hagut ajudes al fons d'ajuda social i al professorat interí i substitut se li ha retallat durant dos anys el 15% de sou i jornada, a més que ha desaparegut "gairebé al 100%" la formació contínua per a professors.

També ha criticat que hi hagi "90 escoles en barracons", s'hagin incrementat les ràtios, no es convoquin oposicions des del 2010, se suprimeixi el 33% de l'aportació de la Generalitat a les guarderies i s'augmentin les taxes de les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI) i universitats.

RECLAMACIONS ALS GOVERNS

Davant del panorama que el sindicat ha dibuixat, Puntí ha demanat al Govern espanyol que sorgeixi del 20D la derogació immediata de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), un Pacte per l'Educació que "no culpi els docents", i una ampliació fins al 6% del pressupost per al sistema educatiu.

Respecte a la Generalitat, ha demanat recuperar el diàleg social en el marc educatiu com un element "clau" i revertir les retallades, amb la tornada íntegre de les pagues extres i un calendari.

Ha valorat positivament els punts sobre educació publicats sobre el pla de xoc de les negociacions JxSí-CUP, ha demanat inversió en noves construccions i acabar amb els barracons, així com "corregir i reprendre" el desplegament de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que ha tingut un ampli suport parlamentari.

També ha sol·licitat recuperar la inversió en formació contínua als nivells anteriors al 2010, el pagament del 33% del cost de les guarderies per part del Govern, revisar la gestió del sistema de les beques menjador i que hi hagi substitucions de professorat des del primer dia.

Tant Burgueño com Puntí s'han mostrat "a l'expectativa" dels governs que sorgeixin després de les eleccions del 20D i a Catalunya, davant de la situació que no hi hagi majories absolutes i calgui el pacte.

Puntí, tot i això, ha advertit que si la Generalitat manté les polítiques actuals de retallades, els sindicats deurien plantejar-se "accions més dràstiques" que les portades últimament a terme, com una vaga parcial indefinida, que fins ara no ha comptat amb el suport d'altres centrals sindicals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés