Publicat 26/05/2019 14:21

UGT critica les "precàries" condicions de treball dels 'riders' arran de la mort d'un repartidor de Glovo

Economía.- Nueva tanda de sentencias que confirman la situación de 'falsos autónomos' de los repartidores de Glovo
EUROPA PRESS - Archivo

Demana al nou Govern que reguli adequadament les plataformes digitals com Deliveroo, Glovo, Stuart o Ubereats

MADRID, 26 maig (EUROPA PRESS) -

UGT ha criticat la situació en la qual els repartidors de menjar a domicili realitzen el seu treball, sent "precari, sense protecció i amb greus conseqüncies sobre la seva salut", tal com s'ha demostrat, diu el sindicat, després de la mort d'un d'aquests treballadors (els denominats 'riders') en ser atropellat el dissabte per un camió d'escombraries a Barcelona.

El sindicat ha ressaltat l'"alt grau de sinistralitat" que es produeix en aquest sector, on aquests treballadors recorren entre 60 i 80 quilmetres diaris amb bicicleta. "Als sis mesos que el treballador o treballadora de plataformes digitals comenci a treballar, té un accident greu que, en la majoria dels casos, no són tractats com un accident laboral, com correspondria, sinó com a malaltia comuna", posa de manifest UGT.

Segons denuncia el sindicat, "el negoci de les plataformes digitals es basa en l'explotació de les persones". "L'ocupació que ofereix és precaria, abusiva, insegura i posa de deb en risc la salut d'aquestes persones i, en la seva major part, involuntaria --exposa UGT--. I han trobat, en aquest sentit, el seu brou de cultiu en el despropsit que la reforma laboral provocat al nostre mercat de treball, que dona motiu a aquest tipus de treballs desregulats, que vulneren la legalitat laboral vigent en considerar els seus empleats com a autnoms quan són assalariats".

UGT recorda que ja ha denunciat davant la Direcció general de Treball les principals plataformes digitals de repartiment, com són Deliveroo, Glovo, Stuart i Ubereats, en considerar que els seus models de negoci es basen en una "interpretació molt abusiva de la condició de treballador autnom, incompatible amb la legalitat".

També destaca la seva contribució a l'impuls de l'actuació de la Inspecció de Treball i de Seguretat Social (ITSS) en personar-se en els processos judicials iniciats després de les actes de liquidació, i ha posat en valor la tasca d'Inspecció de Treball, que ha sancionat les diferents plataformes digitals, en totes les províncies on ha instrut expedients, per frau a la Seguretat Social.

El sindicat indica que ha aconseguit ja diverses sentncies que confirmen que els treballadors d'aquestes plataformes són treballadors de l'empresa i les tres últimes han estat contra Glovo.

PRDUA D'INGRESSOS

UGT estima que el model de les plataformes digitals en el sector del repartiment provoca la prdua de 4.000 euros de salari, a l'any, de mitjana per cada treballador, i 6.000 euros de cotitzacions a la Seguretat Social.

Així, segons estima el sindicat, la Seguretat Social deixaria d'ingressar uns 93 milions a l'any, tenint en compte el nombre de persones (unes 17.000) que treballen en el sector. UGT augura que aquestes xifres es multiplicaran per tres el 2020.

Per tot aix, el sindicat demana al proper Govern i als grups parlamentaris que regulin adequadament les plataformes digitals del sector del repartiment de menjar a domicili i que es contempli aquests treballadors com a treballadors per compte ali i no autnoms.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés