Publicat 26/3/2019 12:20:36 +01:00CET

La UGT i CCOO de Catalunya rebutjarien un altre 155 per demanen dileg en comptes d'unilateralitat

EUROPA PRESS

Critiquen la falta d'"estabilitat" per no tenir pressupostos catalans aquest any

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, i el de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, han dit aquest dimarts que rebutjarien que s'intervingués una altre cop la Generalitat, per també han demanat als partits sobiranistes que advoquin pel dileg i no per la unilateralitat.

Ho han explicat en comparixer en la comissió d'investigació del Parlament que analitza els efectes de la intervenció de l'autonomia catalana de l'octubre del 2017 al juny del 2018, i en qu els dos sindicalistes han coincidit que no va tenir cap efecte positiu i només va generar una "parlisi" molt negativa.

Els dos han posat diversos exemples, com la falta d'interlocució amb les administracions; duplicitats i traves administratives; fre a la renda garantida de ciutadania (RGC), i falta de capacitat per incidir en conflictes laborals en marxa.

Els dos han precisat que, de la mateixa manera que rebutgen el 155 i els preocupa que hi hagi partits d'mbit estatal que en reclamin un altre, demanen que des de Catalunya s'advoqui pel dileg i per l'estabilitat, no per la unilateralitat.

"Sempre hem dit que no creiem ni amb el 155 ni amb la unilateralitat", ha resumit Ros, que ha lamentat que a l'octubre del 2017, quan el Parlament va declarar la República, no va haver-hi els ponts de dileg que es necessitaven.

Pachecho ha afegit que en aquelles dates va haver-hi "irresponsabilitat política" de les dues parts, i ha interpretat que el període d'hostilitats entre administracions va tenir un punt de partida: quan el PP va comenar a recollir signatures contra l'Estatut.

"És una irresponsabilitat renunciar als marcs de dileg. Es van cometre actes d'irresponsabilitat política greus, i no vull entrar en un debat de noms", ha concls.

Els dos dirigents han coincidit a criticar la presó preventiva contra els sobiranistes jutjats i que el conflicte s'estigui abordant des de la Justícia en comptes de la política, i han advocat perqu es resolgui a través d'un acord polític que després els catalans votin a les urnes.

SENSE COMPTES

Ros i Pacheco han lamentat que ni el Govern central ni el Govern de Quim Torra hagin pogut aprovar els seus pressupostos de l'any en curs, i han posat mfasi en els de la Generalitat.

"Necessitem dos governs amb estabilitat política, i all que dona més estabilitat política és tenir pressupostos", segons Ros, que ha criticat que treballar amb comptes prorrogats limita les possibilitats de creixement.

Pacheco s'ha declarat crític amb "la capacitat productiva" del Govern de Torra, ats que considera que no ha desenvolupat totes les accions que necessita Catalunya, per ha assenyalat que ho ha d'acceptar perqu és un executiu fruit de les urnes.

SEAT

En el torn de paraula per als grups, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases els ha preguntat si els consta si Seat va rebre pressions de l'Estat per treure la seu de Catalunya --en el seu moment així ho va expressar el president del comit d'empresa, Matías Carnero (UGT)--.

Ros ha respost que el mateix Carnero ha estat citat en aquesta mateixa comissió d'investigació i que ser el més indicat per abordar l'assumpte quan hi acudeixi: "És ell qui us ho podr explicar amb detall".