Actualitzat 30/08/2016 12:56 CET

UGT alerta de pèrdua d'ocupació en la indústria per un "transvasament" a empreses multiserveis

José Antonio Pasadas (UGT)
EUROPA PRESS

Avisa que ofereixen sous entre un 30% i un 50% inferiors i també detecta un augment dels "falsos autònoms"

BARCELONA, 30 ago. (EUROPA PRESS) -

UGT de Catalunya ha presentat aquest dimarts un informe en el qual alerta que la indústria està perdent ocupació perquè hi ha un "transvasament" cada cop més gran cap a les empreses multiserveis, que ofereixen contractes amb menor durada i pitjors condicions per fer tasques subcontractades.

En roda de premsa, el secretari de polítiques sectorials d'UGT de Catalunya, José Antonio Pasadas, ha advertit que s'està produint una "terciarització" de l'economia que va en detriment de la qualitat de la feina, ja que els contractes d'empreses multiserveis substitueixen altres llocs de treball més estables de la indústria.

Ha argumentat que la reforma laboral ha afavorit la prioritat d'aplicació dels convenis d'empresa sobre els convenis sectorials, el que ha provocat l'aparició d'empreses multiserveis que ofereixen uns contractes d'alta rotació i amb unes condicions salarials que el sindicat ha xifrat entre un 30 i un 50% inferiors a les del sector.

Ha constatat que el sector industrial suposava el 20% del total de llocs de treball el 2007 (553.979 afiliacions), mentre que ara mateix suposa el 16% (414.740 afiliats), fet que ha atribuït que un mínim de tres punts percentuals s'han absorbit a través d'empreses de serveis mitjançant subcontractacions.

Ha afirmat que la nova contractació que es genera a Catalunya és bàsicament temporal, ja que suposa més del 86% del total dels contractes a Catalunya, i ha ressaltat que també s'està reduint la durada.

Durant el primer semestre, el 55,7% dels contractes temporals ha tingut una durada inferior als tres mesos, mentre que el 2007 representaven un 42,3%; a més, d'aquests, un 65% ha tingut una durada inferior al mes, fet que suposa més del 36% del total de contractes temporals signats entre gener i juny.

Passades ha posat èmfasi que aquesta problemàtica s'ha experimentat de manera especial en la indústria, un sector tradicionalment amb més estabilitat laboral: el 2010, la durada mitjana dels contractes era de 137 dies, mentre que ara mateix ronda els 50.

FALSOS AUTÒNOMS

L'informe d'UGT també alerta de l'increment dels "falsos autònoms" i calcula que el 30% dels autònoms haurien d'estar donats d'alta com a treballadors per compte d'altre.

Alhora, Pasadas ha assenyalat que el 20% dels autònoms del registre del mes de juny han abandonat la seva activitat abans dels tres anys, fet que suposa un elevat percentatge de destrucció de feina autònoma.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés