Publicat 24/11/2014 07:39

L'Eurocambra debatrà avui la moció de censura a Juncker pel cas 'Lux Leaks'

JUNCKER
PP

No tirarà endavant perquè només té el suport d'euroescèptics i ultradreta

BRUSSEL·LES, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

El ple de l'Eurocambra debatrà aquest dilluns a partir de les 18.00 hores la moció de censura presentada pels euroescèptics i la ultradreta contra la Comissió presidida per Jean-Claude Juncker per l'escàndol 'Lux eaks'.

moció de censura, que es votarà dijous, no tirarà endavant perquè populars, socialistes, liberals, verds i fins i tot Esquerra Unitària --ue promovia una censura alternativa-- ja han anunciat que s'oposaran.

Durant el debat serà present el mateix Juncker i tot el seu col·legi de comissaris com a "signe de respecte" al Parlament, segons ha dit el seu portaveu, Margaritis Schinas.

Les filtracions de 'Lux Leaks' han revelat que Luxemburg va signar 340 acords secrets amb multinacionals --entre les quals hi ha Pepsi, Ikea o Burberry-- per minimitzar el pagament d'impostos a expenses de la resta d'estats membre mentre Juncker era primer ministre.

La Comissió investiga ja els pactes amb Fiat i Amazon i la responsable de Competència, Margrethe Vestager, ha dit que usarà els documents de 'Lux Leaks' i que podria ampliar el nombre de casos.

La moció de censura ha estat presentada pel grup euroescèptic Europa de la Llibertat i de la Democràcia Directa, on estan l'UKIP britànic de Nigel Farage i el Moviment Cinc Estrelles de Beppe Grill.

Però també té el suport de parlamentaris d'extrema dreta com la líder del Front Nacional francès, Marine Le Pen. En total, 76 firmes que passen el llindar del 10% d'eurodiputats que exigeix el reglament.

JUNCKER "DIRECTAMENT RESPONSABLE"

En el text es considera a Juncker "directament responsable" dels acords signats per Luxemburg amb multinacionals i se l'acusa de provocar pèrdues de "milers de milions d'euros" en ingressos tributaris a la resta d'estats membre.

Malgrat les crítiques i la petició d'explicacions que el cas 'Lux Leaks' va provocar inicialment en l'Eurocambra --excepte per part del PP europeu--, la moció de censura de Farage, Grill i Le Pen ha portat a la resta de grups polítics a fer pinya i oposar-se al·legant que del contrari li estarien fent el joc a euroescèptics i ultradreta.

El cas més extrem és el d'Esquerra Unitària, que estava recollint firmes per presentar la seva pròpia moció de censura contra Juncker però ara no donarà suport a aquesta.

Com a resposta a aquest escàndol, Juncker ha anunciat que deixarà les mans lliures a Vestager per investigar a Luxemburg, que reactivarà la proposta per crear una base comuna de l'impost de societats i que proposarà l'intercanvi automàtic d'informació entre els estats membre sobre aquest tipus de decisions tributàries anticipades per a multinacionals.

Aquestes idees no agraden al grup Conservadors i Reformistes Europeus, liderat pels 'tories' britànics, que s'oposen a qualsevol harmonització fiscal a la UE i que encara no han decidit què votaran.

Per triomfar, la moció de censura hauria d'obtenir una doble majoria: dos terços dels vots emesos i la majoria de tots els diputats al Parlament Europeu, és a dir, 376.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés