Publicat 14/04/2015 11:15

UE.- La justícia europea no veu discriminació a les dones en el càlcul de pensió d'incapacitat a Espanya

Una Imagen Del Tribunal De Justicia De La UE En Luxemburgo
TRIBUNAL DE JUSTICIA DE LA UNIÓN EUROPEA

BRUSSEL·LES, 14 abr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dimarts que la llei espanyola que regula el càlcul de les pensions d'incapacitat permanent s'ajusta a la legislació comunitària i que, tot i que redueix l'import de la pensió a la qual tenen dret alguns treballadors a temps parcial, no discrimina indegudament les dones.

La sentència final corregeix una opinió prèvia de l'advocat general del TJUE, Yves Bot, que l'octubre passat va concloure que la normativa espanyola vulnerava el dret de la UE per penalitzar als treballadors a temps parcial i discriminar així indirectament a les dones, que tenen en més proporció aquest tipus de contracte.

En la seva sentència d'aquest dimarts, el Tribunal conclou que "la llei espanyola no pot qualificar-se de mesura discriminatòria, ni directa (la llei s'aplica indistintament als treballadors i a les treballadores) ni indirectament (la llei no perjudica sobretot a una categoria determinada de treballadors -en aquest cas, a aquells que treballen a temps parcial- ni, amb més raó, les dones)".

En aquest sentit, la resolució ressalta que la llei espanyola no s'aplica a tots els treballadors a temps parcial, sinó únicament a les cotitzacions que s'han vist interrompudes durant el període de referència de vuit anys anterior a la data en la qual es va produir el fet generador de la invalidesa, quan l'esmentada interrupció és immediatament posterior a una feina a temps parcial.

En conseqüència, les dades estadístiques generals relatives al col·lectiu de treballadors a temps parcial considerats en la seva totalitat no són pertinents per demostrar que l'esmentada llei afecta un número molt més de dones que d'homes.

A més, segons la sentència no pot descartar-se que alguns treballadors a temps parcial poguessin igualment veure's afavorits per la llei espanyola en aquells casos en els quals, havent treballat únicament a temps parcial durant part del període de referència o fins i tot durant tota la seva carrera, el contracte immediatament anterior a la inactivitat professional sigui un contracte a temps complet. Aquests treballadors resultaran beneficiats, ja que percebran una pensió d'un valor superior a les cotitzacions efectivament abonades.

La decisió respon a un litigi contra la seguretat social iniciat per una treballadora espanyola que el 2010 va sol·licitar una pensió d'incapacitat. Havia cotitzat 39 anys, dels quals només durant 3 anys i 10 mesos va treballar a temps parcial i durant tres no va exercir cap activitat professional.

La seva pensió per incapacitat permanent es va fixar al 55% de la base reguladora mensual, que ascendia a 347 euros. La interessada va recórrer al·legant que la base reguladora de la seva pensió havia de ser de 763 euros perquè haurien de prendre's en consideració, en relació amb el període durant el que va interrompre l'abonament de les seves cotitzacions, les bases mínimes de cotització vigents per a cada any en la seva quantia íntegra i no en la reduïda. El litigi va acabar davant del Tribunal de Justícia de la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés