Publicat 15/10/2014 12:08

Brussel·les ordena a Espanya que recuperi ajudes fiscals il·legals a multinacionals

Sede de la Comisión Europea en Bruselas.
EUROPA PRESS

Correspon al Govern espanyol identificar les empreses beneficiàries i determinar la quantitat que han de reemborsar

BRUSSEL·LES, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha ordenat aquest dimecres a Espanya que recuperi les ajudes fiscals concedides a les grans empreses espanyoles per comprar companyies de fora de la UE. Brussel·les considera que aquestes deduccions tributàries són "incompatibles amb les regles de la UE" ja que concedeixen a les companyies beneficiàries un "avantatge econòmic selectiu".

L'executiu comunitari ha denunciat a més que el Govern de Mariano Rajoy no li va notificar aquest nou règim fiscal, que data del 2012, malgrat que estava obligat a fer-ho.

La decisió de Brussel·les no identifica les empreses que han de tornar ajudes ni tampoc quantifica la quantitat de subvencions que hauran de reemborsar-se. Correspon ara a les autoritats espanyoles establir la llista d'empreses que s'han beneficiat d'aquest règim i les ajudes que han de tornar.

L'executiu comunitari ja va declarar il·legal l'octubre del 2009 i el gener del 2011 la versió original d'aquest règim i va exigir la devolució de part de les ajudes (les que es van concedir després del 21 de desembre del 2007). Espanya es va comprometre llavors a no aplicar-lo a nous demandants, però no va suprimir les disposicions perquè algunes companyies podien seguir beneficiant-se.

Tot i això, el mes de març del 2012, el nou Govern de Mariano Rajoy va adoptar una nova interpretació administrativa vinculant, que permet de manera retroactiva deduccions fiscals no només per les adquisicions directes sinó també per les adquisicions indirectes.

Aquesta interpretació es va adoptar per l'adquisició de la companyia telefònica brasilera Vivo per part de Telefónica. Precisament, Telefónica ja s'havia beneficiat d'aquestes deduccions per la compra de la companyia britànica O2, tot i que en aquest cas Brussel·les va decidir no sol·licitar la devolució de les ajudes per motius de seguretat jurídica.

Les disposicions espanyoles permetien l'amortització del fons de comerç financer (la diferència entre el cost de les participacions d'una empresa i el valor de mercat dels seus actius) en l'adquisició de participacions en empreses estrangeres, el que segons Brussel·les representa una clara excepció del sistema fiscal general espanyol, ja que permet l'amortització del fons de comerç fins i tot quan les companyies adquirents i adquirides no estiguin unides en una única entitat empresarial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés