Publicat 24/02/2014 16:09

Brussel·les dóna suport a promoure el català però diu que competeix a l'Estat regular en educació

BRUSSEL·LES, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea s'ha mostrat a favor que els estats membre promoguin mesures per afavorir l'aprenentatge d'idiomes i altres llengües regionals però ha deixat clar que competeix als Estats regular les llengües regionals en els sistemes d'educació nacional.

"Nosaltres no limitem l'aprenentatge de llengües estrangeres a un número limitat de llengües. Tenim una actitud oberta", ha defensat la comissària d'Educació, Androulla Vassiliou, preguntada per si l'executiu comunitari defensa promoure els sistemes d'ensenyament bilingüe com el cas del català o el bretó a França.

"Qualsevol cosa que pugui afavorir l'aprenentatge de més llengües estrangeres o de qualsevol altra llengua és important. Tenim l'exemple del català, també l'exemple de Finlàndia i molt altres exemples en els quals s'ensenya en més d'una llengua", ha puntualitzat.

Amb tot, ha deixat clar que la competència de com organitzar els sistemes nacionals en matèria de llengües és dels estats membre, no de la Comissió.

"Com s'organitzen els diferents sistemes nacionals pel que fa a les llengües és competència seva, és la seva prerrogativa. Nosaltres no podem dir a un ministre com ha d'organitzar el sistema educatiu del seu país", ha explicat.

Vassiliou ha defensat en tot cas que "l'aprenentatge i l'ensenyament de llengües és molt important per una sèrie de motius".

"Primer perquè la vida és més fàcil a l'hora de viatjar i d'entendre's els uns amb els altres, i a l'hora d'entendre també la cultura dels altres, per afavorir més bones relacions entre les persones" però també per motius econòmics, ha explicat.

Així ha recordat que els resultats d'un estudi de l'executiu comunitari de fa dos anys han demostrat que "les empreses que donen feina a persones amb diverses llengües o encoratgen els treballadors a aprendre més llengües aconsegueixen augmentar el volum de negoci" i en el cas contrari les empreses poden perdre quota de mercat.

INDICADOR DE LLENGÜES, PER AL MAIG

La comissària ha avançat que l'objectiu de la Comissió i de la presidència grega de la UE és "adoptar el maig un indicador sobre llengües" que serveixi per mesurar que els joves de 15 anys són capaços de comunicar-se sense cap problema en una llengua estrangera.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés