Publicat 19/5/2020 13:31:46 +02:00CET

La UE aprova formalment el fons de 100.000 milions per pagar els ERTO

Bandera de la Unió Europea
PICTURE ALLIANCE / DPA / RALF HIRSCHBERGER

BRUSSEL·LES, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han aprovat aquest dimarts el fons temporal de 100.000 milions d'euros que els governs podran utilitzar per finançar els seus sistemes de protecció d'ocupació per fer front a la pandèmia de covid-19, semblants als ERTO espanyols.

Els Vint-i-set han fet l'últim pas del procediment després de l'acord polític que van assolir la setmana passada els ambaixadors. La vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, va assenyalar llavors que el Govern espanyol pretén utilitzar aquest fons, batejat amb les sigles SURE.

Per finançar-lo, la Comissió Europea emetrà deute europeu amb la garantia dels estats membres. De fet, el fons no començarà a funcionar fins que tots hagin aportat el seu aval particular, la quantia del qual anirà en funció del seu PIB, fins arribar a un total de 25.000 milions.

El fons es destinarà als països que ho sol·licitin a través de préstecs i sempre que puguin demostrar un increment "sobtat i important" de la despesa pública des de l'1 de febrer relacionat amb els esquemes de treball parcial o mesures semblants per a autònoms.

No obstant això, la normativa estableix un sostre de 60.000 milions que no podran superar els tres països més beneficiats, la qual cosa suposa que Espanya podria demanar uns 20.000 milions d'euros com a màxim a càrrec del SURE.

L'instrument serà temporal, fins el 31 de desembre del 2022. No obstant això, els governs europeus podran prorrogar-ne la vigència durant un període addicional de sis mesos "si persisteixen els greus trastorns econòmics derivats de la covid-19".

Aquest fons europeu contra l'atur és una de les tres xarxes de seguretat de l'Eurogrup per respondre a l'impacte de la pandèmia a curt termini, i juntament amb els préstecs del fons europeu de rescats (MEDE) i els avals del Banc Europeu d'Inversions (BEI) la resposta arriba als 540.000 milions d'euros.

"SURE serà una xarxa de seguretat vital per protegir l'ocupació perquè assegurarà que els estats membres tenen prou mitjans per finançar mesures que combaten l'atur i la pèrdua d'ingressos", ha destacat Zdravko Maric, ministre de Finances de Croàcia, país que ostenta la presidència de torn de la UE.

La Comissió Europea, d'altra banda, ha celebrat que el reglament s'hagi adoptat en un temps "rècord" sis setmanes després de presentar la proposta legislativa i ha demanat a les capitals que presentin "com més aviat possible" les garanties per posar-lo en funcionament.

Contador