Publicat 6/2/2019 17:19:44 +01:00CET

La UCO sospita que el PP de Madrid va camuflar les despeses de les eleccions generals del 2011

Inauguración de la Convención Nacional del PP 'España en libertad'
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

Un informe de la Unitat Central Operativa de la Gurdia Civil rems a l'Audincia Nacional sobre el finanament del PP de Madrid apunta que el partit que dirigia aleshores Esperanza Aguirre va poder camuflar també les despeses electorals de la campanya d'Eleccions Generals que l'any 2011 va guanyar Mariano Rajoy.

El document, datat el passat 11 de gener, ha estat incorporat al sumari del cas Púnica que instrueix el jutge Manuel García Castelló i revela que el PP madrileny es va servir de factures falses o manipulades i empreses instrumentals per inflar el seu propi pressupost electoral en la campanya de les autonmiques del 2011 per sobre del límit que marca la llei.

De l'anlisi de la documentació intervinguda tant al que fos gerent del PP madrileny, Beltrán Gutiérrez, com a l'empresari Ricardo Vázquez, ja imputat en la causa, la UCO conclou que el complicat entramat utilitzat podria haver-se aplicat també en els actes que la formació va organitzar per prestar "serveis tcnics" en la campanya del Partit Popular Nacional.

Els investigadors es fixen en dues factures del PP de Madrid anotades per Vázquez amb el concepte 'EG 2011', que la UCO identifica amb les eleccions generals, per imports de 84.897,68 i 71.390 euros, destinats a Krea Producciones per la prestació de serveis per al PP nacional en l'esmentada campanya.

No obstant aix, la UCO conclou que "l'abonament efectuat per (aquestes) dues factures relatives a les eleccions generals de l'any 2011 van servir per generar un saldo a favor del Partit Popular del qual a posteriori es desviarien diverses despeses".

UN SALDO A FAVOR DEL PP

"Aix demostraria com l'elaboració de les factures corresponents als diferents comicis electorals no hauria estat elaborada de manera independent per Ricardo Vázquez Segura per a cada esdeveniment electoral, sinó que entremesclaria conceptes facturats que corresponen a diferents comicis electorals, els quals eren aglutinats en diferents pagaments a través de factures emeses per terceres empreses que el referit empresari utilitzava de manera instrumental", detalla.

En aquesta línia, l'informe exposa el cas d'una altra empresa prestatria de serveis, Troyano Marketing y Diseño, que va facturar al PP de Madrid 200.069,89 euros declarats com a despeses electorals per totes dues parts. No obstant aix, en la documentació intervinguda consten dues factures més consignades com a T1 i T2 -la UCO ho identifica amb aquesta empresa-- per un import de 46.669 i 35.400 euros.

Troyano Marketing va declarar aquestes factures com a operacions de compra a dues empreses més, Friends Group i Área de Recursos, que va ser la que va rebre els 35.400 euros per "impressió de diversos milers de targetes, i no es detalla res relacionat amb la seva temtica o contingut".

"Tenint en compte l'ingent nombre de targetes impreses, i que l'informe de la referida factura s'ha incls en un document que conté un sumatori compartit amb altres imports que es corresponen amb despeses electorals del partit popular de Madrid en les eleccions generals de l'any 2011, no pot descartar-se que la referida factura conformés una despesa electoral abonada a través d'una empresa interposada i per tant, no declarada com a tal", conclou la UCO.

De fet, s'apunta que "relacionar la factura anteriorment exposada de 35.400 euros i el concepte facturat de targetes amb alguna despesa electoral de les eleccions generals de l'any 2011 pot concloure's en qu no haurien estat declarats els organismes fiscalitzadors ni imputat tributriament el Partit Popular com a client final".

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Catalunya suma 12.280 morts per coronavirus, 11 l'últim dia

 3. 3

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 4. 4

  Detingut l'home que presumptament ha matat la seva parella a Esplugues (Barcelona)

 5. 5

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya