Actualitzat 21/03/2024 13:39

Ubasart diu que l'assassinat a la presó de Mas d'Enric era "difícilment previsible"

El secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i la consellera Gemma Ubasart
EUROPA PRESS

Insta a "desescalar un conflicte que ha posat el sistema en molta tensió"

BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart, ha assegurat que l'assassinat de la cap de cuina de Mas d'Enric (Tarragona) dimecres de la setmana passada era "difícilment previsible".

Ho ha dit en la seva compareixença aquest dijous davant la diputació permanent del Parlament, que ha començat la sessió amb un minut de silenci per la víctima, i a la qual també ha assistit el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó.

"Entenent que el risc zero no existeix, amb la informació recollida fins avui i l'evidència empírica de milers de casos similars que han passat pel sistema, era difícilment previsible el desenllaç fatal del 13 de març", ha dit Ubasart després d'explicar que el pres sempre va registrar un risc baix.

Tenia bon comportament en les activitats que desenvolupava a la presó i la junta de tractament el va avaluar 14 vegades en total, l'última el novembre del 2023, i en totes va decidir mantenir-lo en segon grau penitenciari.

A més, es va avaluar 12 vegades en total el seu risc de reincidència amb l'eina Riscanvi, que es fa servir per preveure el risc de reincidència a partir de 43 factors de risc i cinc paràmetres, i totes les vegades el resultat va ser que la probabilitat que fos violent contra un altre pres o un treballador era baix excepte una vegada, el maig del 2020, amb un resultat de risc mitjà.

"Es van seguir els circuits i protocols habituals de minimització de riscos i d'impuls a la rehabilitació: els criteris amb els quals es va avaluar la conducta i l'evolució de l'intern s'ajusta als estàndards" habituals amb els quals treballen les juntes de tractament de les presons, ha afegit la consellera.

"MIRADA LLARGA" I GARANTIR DRETS

Ubasart ha demanat "mirada llarga" per analitzar la política penitenciària, i ha dit que és un motiu d'orgull que Catalunya s'hagi basat en consensos i no hagi estat excessivament envoltada de disputes partidistes.

Ha valorat que és "un model propi, centrat en la reinserció i la rehabilitació, amb ple respecte pels drets humans, la dignitat i la seguretat".

"Torno a allargar la mà a tots els actors implicats per desescalar un conflicte que ha posat el sistema en molta tensió, i reitero la necessitat que tots estiguem a l'alçada de la gravetat de la situació. El dret a la protesta no pot posar en dubte el funcionament d'un servei essencial com el penitenciari", i ha assenyalat la necessitat de garantir els drets i la seguretat de presos i treballadors.

MESURES DE SEGURETAT

Ubasart també ha recordat que el comitè d'empresa i la direcció del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (Cire), l'empresa pública que va contractar la cuinera assassinada, han pactat mesures per reduir riscos en els llocs de treball, algunes d'aplicació immediata.

S'augmentarà el personal de vigilància en els serveis, especialment a la cuina, es reforçaran els sistemes d'emergència amb dispositius de comunicació i d'alerta personal i es reforçarà el personal de cuina.

En les pròximes setmanes també es revisaran els protocols de seguretat, s'incorporarà personal del Cire a les reunions de les juntes de tractament i se'ls formarà sobre els nous perfils de pres.

GRUPS PARLAMENTARIS

El diputat del PSC Ferran Pedret ha qualificat d'incomprensible la gestió del Govern sobre aquesta crisi, i creu que costa entendre que no s'assumeixin responsabilitats: "Sembla que no casen les reivindicacions actuals amb el que està posant vostè sobre la taula, sembla que caldria algun gest, vostè ha de valorar millor que ningú quin ha de ser".

Per part de Junts, Francesc de Dalmases ha dit que estan decebuts per la intervenció d'Ubasart, "sense assumir cap responsabilitat" després d'una setmana en la qual considera que la Conselleria no ha estat a l'alçada, i ha afirmat que Ubasart hauria de dimitir.

El diputat de Vox Joan Garriga també ha demanat la dimissió de la consellera i considera que l'assassinat a Mas d'Enric "té responsables polítics clars", que a parer seu són Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Xavier Pellicer (CUP), ha afirmat que la seva formació entén la preocupació dels funcionaris de presons i veu legítim que es mobilitzin, però ha demanat al Govern "que no toleri que aquestes protestes vulnerin drets de les persones preses o els seus familiars".

En el mateix sentit, Jéssica Albiach (Comuns) ha valorat que la reivindicació dels treballadors és legítima i ha alertat que "aquesta reivindicació de condicions de treball en cap cas pot vulnerar drets fonamentals", i ha dit que és decebedor que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hagi intervingut públicament en aquesta crisi.

Carlos Carrizosa (Cs) creu que "les responsabilitats polítiques en primera línia serien del senyor Amand Calderó", a qui ha retret que no entengui els funcionaris de presons i n'ha demanat la dimissió i la d'Ubasart.

El diputat del grup mixt Alejandro Fernández ha valorat que Ubasart "per descomptat no és còmplice de l'assassinat de ningú però sí que és responsable de nombroses negligències en la seva gestió", i li ha reclamat que dimiteixi.

Jordi Orobitg (ERC) ha posat en valor que la Conselleria ha mantingut un contacte fluït amb els sindicats de presons durant el mandat, i creu que algunes crítiques de l'oposició en aquest sentit són "injustes i fora de lloc".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés