Publicat 17/5/2019 15:44:50 +02:00CET

TVE ofereix un debat amb 9 candidats a les eleccions europees en què finalment hi seran Vox i Junts

26M.- RTVE incluye a Vox en sus entrevistas electorales de la campaña municipal en desconexión para Andalucía
RTVE - Archivo

MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

RTVE vol organitzar un debat a nou entre els candidats a les eleccions europees del proper 26 de maig, al qual hi estan convidats, finalment, el PP, el PSOE, Unides Podem, Ciutadans, Ara Repúbliques, Compromís, Lliures per Europa (Junts), Coalició per una Europa Solidària i Vox.

Així ho ha donat a conèixer la Corporació pública, que ha recordat que el debat seria dimecres vinent 22 de maig a les 22.00 hores, en directe a La 1, Canal 24 Horas, TVE Internacional i Rtve.es, des de l'Estudi 1 de Prado del Rey, presentat per Xabier Fortes. RTVE distribuirà el senyal institucional als mitjans que ho sol·licitin.

"En la seva condició de servei públic, en honor amb una informació independent i plural, i conscients de la rellevància de les eleccions europees, RTVE promou una àmplia oferta informativa, amb la col·laboració dels principals partits polítics, per contribuir a la formació de criteri polític entre la ciutadania", ha explicat.

La primera proposta de RTVE era celebrar un debat amb la participació dels representants del PP, el PSOE, Unides Podem, Ciutadans, Ara Repúbliques --la candidatura que agrupa ERC, Bildu i BNG--, i Vox. No obstant això, davant dels recursos presentats per PNB, Compromís i Junts, la Junta Electoral Central (JEC) obligava a incloure'ls al debat.

En aquesta situació, la Corporació va reformular la invitació amb partits que tinguessin dos o més representants a Europa --el PP, el PSOE, Unides Podem, Ciutadans, Ara Repúbliques i Lliures Per Europa (Junts)--, perquè Vox no participava al debat. No obstant això, Compromís va recórrer aquesta possibilitat.

"Després de diverses reclamacions de coalicions i partits que s'havien quedat fora del debat, la Junta Electoral Central estima que el debat ha de comptar amb tots els partits o coalicions amb representació al Parlament Europeu", ha assenyalat la Corporació pública.

Al seu parer, la JEC considera que el criteri de RTVE, "encara que s'aplica de manera igual a totes les formacions i per tant és objectiu, excloïa diverses formacions per haver obtingut un únic escó". "Per això, sense raons de pes que impedeixin fer un debat a vuit en comptes de sis, no cal excloure la resta de partits amb representació al Parlament Europeu", ha subratllat.

Per tot això, el debat proposat per RTVE comptaria amb la participació de vuit candidats, representants dels partits o coalicions que ja ostenten representació a Europa. A ells se sumaria el representant de Vox, que, encara que no va obtenir representació a Europa el 2014, ostenta la qualitat de partit polític representatiu, segons ha aclarit.

"Si bé la Junta Electoral Central ha determinat que no seria contrari a la legalitat l'exclusió de Vox del debat, RTVE compta amb la seva participació amb l'objectiu d'assegurar l'expressió de la pluralitat política i social de l'actual societat espanyola", ha conclòs.