Publicat 14/6/2019 15:02:20 +02:00CET

Tusquets i Masià recorren els resultats de la Càmera de Barcelona i en demanen la suspensió

Av.- Tusquets i Masià recorren els resultats de la Càmera de Barcelona i demanen la seva suspensió
EUROPA PRESS

Interposen un recurs contra la Generalitat que encara no l'ha rebut per via administrativa

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

Els excandidats a presidir la Cambra de Barcelona Carles Tusquets i Ramon Masià i 20 persones més van interposar aquest dijous un recurs d'alçada contra la Conselleria d'Empresa de la Generalitat, i han demanat la suspensió dels resultats de les eleccions per al ple de la corporació com a mesura cautelar.

Ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa l'advocada Mercedes Cuyás en representació dels electors i candidats que han interposat el recurs per presumptes "irregularitats i il·legalitats" que sostenen que es van produir durant els comicis.

Cuyás ha indicat que s'ha demanat com a mesura cautelar la suspensió dels acords que va predre la Junta Electoral Central i que van designar els guanyadors de les eleccions, en les quals Eines de País va ser la candidatura més votada i va obtenir 31 de les 40 cadires del ple de la corporació, i ha subratllat que estaria en qüestió l'assignació de vuit vocalies que en variarien el resultat.

És per això que ha defensat endarrerir la constitució del ple a la Cambra de Barcelona, que està prevista dilluns vinent 17 de juny i en la qual s'espera que Joan Canadell sigui elegit president de la corporació, perquè ha argumentat que els acords que prenguin no serien vàlids en variar l'aritmètica final.

Fonts de la Conselleria d'Empresa han informat a Europa Press que encara no han rebut el recurs d'alçada via administrativa, per la qual cosa es manté el ple tal com està previst, i han indicat que, quan els arribi, tenen un marge de tres mesos per estudiar-lo.

Els 22 candidats també van interposar fa setmanes davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un recurs contenciós administratiu especial de protecció de drets fonamentals, en concret, el dret a la igualtat davant la llei, en l'aplicació de la llei i d'accés als òrgans de govern de la Cambra de Barcelona.

Aquest recurs contenciós administratiu especial incideix que certs col·lectius que volien votar en les eleccions no van poder fer-ho per problemes d'idioma, i ha dit que és el cas de col·lectius d'empresaris d'origen pakistanès i xinès, que donaven suport a Tusquets i Masià i no se'ls va facilitar el dret a votar.

RECURS D'ALÇADA

El recurs d'alçada contra el departament liderat per Àngels Chacón se sustenta en una presumpta vulneració de la llei ordinària tant estatal com autònomica i dels plecs de contractació de l'empresa Scytl, que havia de desenvolupar la plataforma de vot, i que fixa una autenticació robusta del procés electoral o doble autenticació.

Les eleccions a la Cambra de Barcelona es van desenvolupar mitjançant la votació electrònica remota des del dijous 2 de maig fins al dimarts 7 de maig i la votació electrònica presencial el dimecres 8 de maig.

Cuyás ha assenyalat que el compliment de l'autenticació robusta del procés sí que es va produir en la votació electrònica presencial, en la qual es validava la documentació dels electors i se'ls donava un codi d'un sol ús per votar, però no en la remota.

Ha remarcat que la manca d'una autenticació robusta ha comportat l'anul·lació de diversos vots i ha criticat que el procés d'auditoria encarregat a l'empresa Agtic Consulting només hagi revisat els vots que procedien d'una IP que havia emès vuit vots o més i no les que havien emès menys vots.

Així mateix, ha alertat que en el procés de revisió de vots Agtic Consulting trucava o enviava un correu als electors sobre els quals es tenia sospita dels seus vots i ha subratllat la manca de fiabilitat d'aquest mecanisme i la vulneració de la protecció de dades, perquè s'ha pogut arribar a saber la direcció dels seus vots.

En aquest sentit, Cuyás ha recalcat que existeix una "absoluta manca seguretat" de la validesa del 84% dels vots emesos de manera remota, motiu pel qual han demanat suspendre cautelarment els resultats que va proclamar la Junta Electoral Central el dilluns 13 de maig, després d'haver revisat 955 vots que van ser apartats de l'escrutini per verificar-los i que van acabar computant com a vàlids un total de 19.234 vots.

REQUERIMENT AL CONSELL DE CAMBRES

Tusquets i Masià i les altres 20 persones també van presentar aquest dimarts un requeriment davant el Consell General de Cambres de Catalunya per presumptes "irregularitats" durant el procés electoral, en el qual es qüestionava l'actuació de Scytil i Agtic Consulting.

En el document, sostenien que va haver-hi poca transparència en les eleccions a la Cambra de Barcelona i es va incomplir la normativa estatal i autonòmica.