Publicat 12/4/2019 16:15:17 +02:00CET

Turull, Sànchez i Rull demanen poder fer campanya i rodes de premsa durant els recessos del judici

El Tribunal Supremo inicia hoy el juicio al "procés"
Pool

Argumenten que donar "normalitat" a les eleccions del 28A atorgaria "credibilitat" tant a Espanya com a l'exterior

MADRID, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

La defensa dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Snchez ha sollicitat al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya poder fer campanya electoral i oferir rodes de premsa en els recessos o abans de les sessions diries del judici al Tribunal Suprem.

Ats que el tribunal que presideix Manuel Marchena els va denegar aquest dijous la llibertat provisional per poder participar en la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril, ara Turull, Rull i Snchez plantegen poder "atendre durant el referit període electoral els mitjans de comunicació i concedir les entrevistes que els siguin sollicitades, gravar espots electorals i concedir rodes de premsa durant els recessos del migdia o abans de l'inici de les sessions".

Els tres són candidats al Congrés dels Diputats per JxCat i en l'escrit que han adreat al tribunal solliciten que se'ls permeti "participar en la campanya electoral prvia a les eleccions gaudint en l'exercici dels seus drets de la mxima igualtat possible respecte als altres candidats".

La defensa dels tres acusats, que dirigeix l'advocat Jordi Pina, insisteix en el seu escrit en qu "la privació de llibertat restringeix greument el dret a la participació política" dels seus clients, per veient que el tribunal ja ha rebutjat la possibilitat d'excarceració planteja "una srie de mesures per mirar de conjugar la situació de presó provisional amb el legítim dret a concórrer com a candidats", ats que Rull, Turull i Snchez "mereixen, amb carcter general, ser considerats innocents" mentre no hi hagi una sentncia condemnatria.

CREDIBILITAT DE LA CAMPANYA

L'escrit apella a "la convenincia de garantir que, per la seva prpia credibilitat tant interna com internacional, aquest procés electoral pugui tenir lloc amb la mxima normalitat possible, la qual cosa exigeix que els diversos candidats puguin fer arribar, en igualtat, el seu programa electoral als ciutadans espanyols".

"Els ciutadans han de poder conixer en condicions d'igualtat les propostes dels diversos candidats, malgrat la situació de presó preventiva que pesa sobre alguns d'ells", argumenta la defensa dels tres acusats.

Per aix, demana una vegada més al tribunal que autoritzi que durant la campanya, Turull, Snchez i Rull "gaudeixin de permisos per poder acudir, degudament custodiats si fos necessari per les forces de seguretat de l'Estat, als actes de campanya de les seves candidatures, inclosos aquells debats electorals als quals siguin convidats pels mitjans de comunicació".

En cas que la Sala no ho permeti, reclama que els tres acusats "puguin atendre" durant la campanya els mitjans de comunicació "concedint les entrevistes que els siguin sollicitades durant els recessos del migdia o abans de l'inici de les sessions del judici oral".

També volen poder gravar en aquests recessos "espots electorals a efecte de poder arribar als mxims electors durant el període de campanya", així com "concedir rodes de premsa", de la mateixa manera que la Sala ha perms als acusats en aquests dos mesos de judici "utilitzar els recessos per comunicar-se amb els seus lletrats i amb els seus familiars sense restriccions".

Per a la defensa de Snchez, Rull i Turull, aquestes peticions són "absolutament conformes amb el principi de proporcionalitat" perqu "amb elles es permet conjugar les finalitats atribudes a la presó preventiva amb el legítim exercici dels drets polítics" dels seus clients.