Publicat 12/4/2019 16:15:17CET

Turull, Sànchez i Rull demanen poder fer campanya i rodes de premsa durant els recessos del judici

Pool

Argumenten que donar "normalitat" a les eleccions del 28A atorgaria "credibilitat" tant a Espanya com a l'exterior

MADRID, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -

La defensa dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez ha sol·licitat al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya poder fer campanya electoral i oferir rodes de premsa en els recessos o abans de les sessions diàries del judici al Tribunal Suprem.

Atès que el tribunal que presideix Manuel Marchena els va denegar aquest dijous la llibertat provisional per poder participar en la campanya de les eleccions generals del 28 d'abril, ara Turull, Rull i Sànchez plantegen poder "atendre durant el referit període electoral els mitjans de comunicació i concedir les entrevistes que els siguin sol·licitades, gravar espots electorals i concedir rodes de premsa durant els recessos del migdia o abans de l'inici de les sessions".

Els tres són candidats al Congrés dels Diputats per JxCat i en l'escrit que han adreçat al tribunal sol·liciten que se'ls permeti "participar en la campanya electoral prèvia a les eleccions gaudint en l'exercici dels seus drets de la màxima igualtat possible respecte als altres candidats".

La defensa dels tres acusats, que dirigeix l'advocat Jordi Pina, insisteix en el seu escrit en què "la privació de llibertat restringeix greument el dret a la participació política" dels seus clients, però veient que el tribunal ja ha rebutjat la possibilitat d'excarceració planteja "una sèrie de mesures per mirar de conjugar la situació de presó provisional amb el legítim dret a concórrer com a candidats", atès que Rull, Turull i Sànchez "mereixen, amb caràcter general, ser considerats innocents" mentre no hi hagi una sentència condemnatòria.

CREDIBILITAT DE LA CAMPANYA

L'escrit apel·la a "la conveniència de garantir que, per la seva pròpia credibilitat tant interna com internacional, aquest procés electoral pugui tenir lloc amb la màxima normalitat possible, la qual cosa exigeix que els diversos candidats puguin fer arribar, en igualtat, el seu programa electoral als ciutadans espanyols".

"Els ciutadans han de poder conèixer en condicions d'igualtat les propostes dels diversos candidats, malgrat la situació de presó preventiva que pesa sobre alguns d'ells", argumenta la defensa dels tres acusats.

Per això, demana una vegada més al tribunal que autoritzi que durant la campanya, Turull, Sànchez i Rull "gaudeixin de permisos per poder acudir, degudament custodiats si fos necessari per les forces de seguretat de l'Estat, als actes de campanya de les seves candidatures, inclosos aquells debats electorals als quals siguin convidats pels mitjans de comunicació".

En cas que la Sala no ho permeti, reclama que els tres acusats "puguin atendre" durant la campanya els mitjans de comunicació "concedint les entrevistes que els siguin sol·licitades durant els recessos del migdia o abans de l'inici de les sessions del judici oral".

També volen poder gravar en aquests recessos "espots electorals a efecte de poder arribar als màxims electors durant el període de campanya", així com "concedir rodes de premsa", de la mateixa manera que la Sala ha permès als acusats en aquests dos mesos de judici "utilitzar els recessos per comunicar-se amb els seus lletrats i amb els seus familiars sense restriccions".

Per a la defensa de Sànchez, Rull i Turull, aquestes peticions són "absolutament conformes amb el principi de proporcionalitat" perquè "amb elles es permet conjugar les finalitats atribuïdes a la presó preventiva amb el legítim exercici dels drets polítics" dels seus clients.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.