Publicat 19/02/2019 17:58

Turull nega violència el 20S perquè només "quatre van actuar de manera incívica"

Interrogatori a Jordi Turull en el judici pel procés
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Qüestiona, a preguntes de l'Advocacia de l'Estat, que amb l'"article 155 es pugui cessar un president"

MADRID, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller de Presidncia de la Generalitat, Jordi Turull, ha restat importncia aquest dimarts durant la seva declaració com acusat en el judici del procés al Tribunal Suprem als incidents entorn de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre del 2017, en qu es van produir els registres ordenats pel jutge de Barcelona que investigava l'1-O. "El 99 per cent del que va passar és una actitud de protesta pacífica, per quatre que actun de manera incívica no em faran canviar d'opinió", ha assenyalat, després de defensar que les diligncies judicials es van practicar.

Turull s'ha referit d'aquesta manera a la violncia que la Fiscalia situa en aquesta concentració, en qu van resultar destrossats diversos vehicles policials. Sobre aquest aspecte en concret s'ha limitat a assenyalar que ell va ser tot el dia al Palau de la Generalitat i no se'n va assabentar fins l'endem pels mitjans de comunicació, i que "des de tot l'independentisme" aquesta circumstncia es va condemnar.

En aquesta última fase del seu interrogatori per part del fiscal Jaime Moreno, Turull ha recordat que les diligncies del Jutjat d'Instrucció número 13 les va conixer perqu el gabinet jurídic de la Generalitat depenia del seu departament, que aquell dia van haver-hi registres a 19 edificis de la Generalitat i que el seu paper va ser el de garantir l'assistncia jurídica als detinguts i que no hi hagués problemes en la prctica de les diligncies. "I no va arribar cap queixa sobre la prctica de diligncies", ha indicat en diverses ocasions.

Igualment ha dit que es va assabentar pels mitjans de comunicació del fet que la secretria del jutjat hagués de sortir per la teulada a causa de la gran concentració de persones a la porta de la Conselleria, encara que en tot cas ha assenyalat que tot aquest assumpte era competncia de l'exconseller Joaquim Forn.

També ha restat importncia a l'episodi en explicar que no es pot dir que sortís per la teulada sinó que es va fer "per un pati central que separa una finca de l'altra", tal com va explicar l'exconseller d'Interior.

MARCHENA EL TORNA A CRIDAR A l'ORDRE

En aquest punt el líder independentista, que va ser dues vegades candidat fallit a la Presidncia de la Generalitat, ha negat l'ús de la violncia en el procés i ha assenyalat que Catalunya és "el país de Pau Casals" i que "insinuar que per construir la independncia és necessria la violncia és delirant".

Després de fer aquestes manifestacions Turull ha tornat a ser interromput pel president del Tribunal, Manuel Marchena, que li ha recordat que s'ha de cenyir a respondre les preguntes i abstenir-se de fer valoracions, que en tot cas podr fer-ho "en una altra seqüncia del procés".

Quan ha estat preguntat sobre un missatge a Twitter que Turull va publicar l'endem del 20S sobre una concentració a Granollers (Barcelona), en el qual assenyalava "votarem i guanyarem", Turull ha respost que era un resum a un míting i ha afegit que "el Govern d'Espanya, tret de política, est disposat a fer de tot".

Així, Turull ha recordat les paraules de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz quan en una reunió amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (Oac) Daniel de Alfonso va afirmar: "la Fiscalia t'ho afina" i ha afegit que ara ha pogut comprovar que "gent de l'Estat est sent víctima de les clavegueres de l'estat". "El Govern espanyol ha estat disposat a fer de tot, i nosaltres volem que la gent voti", ha afegit, moment en el qual ha tornat a ser tallat pel president del tribunal.

Preguntat si va tractar de parar el referndum, Turull ha manifestat que l'experincia que tenien era la de la consulta del 9 de novembre del 2014, en qu la gent va votar de manera pacífica, i ha rebutjat que es poguessin preveure diferncies pel fet que la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas dictés una resolució que impedia l'ús de locals i que requisava el material. "Ho va demanar a les forces i cossos de seguretat de l'Estat, a nosaltres no ens va enviar cap diligncia", s'ha limitat a assenyalar.

El fiscal Moreno també ha preguntat a Turull si es va fer una crida a la ciutadania perqu defensés els collegis per continuar votant. "El que vam fer va ser compatibilitzar que els Mossos, Policia i Gurdia Civil complissin, i aquell matí vam fer el cens universal i vam convidar tots els ciutadans que es van trobar amb els collegis tancats o amb policies, a anar a altres llocs", ha manifestat.

Per finalitzar el seu interrogatori, el fiscal Moreno ha preguntat a Turull si va votar la Declaració Unilateral d'Independncia (DUI), a la qual cosa Turull ha contestat afirmativament per ser "l'expressió d'una voluntat política que encaixa amb el sentir majoritari del poble de Catalunya", per concloure que es tractava d'una declaració política".

A L'ADVOCADA DE L'ESTAT

Després d'aix, i a preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, l'exconseller ha insistit en la idea que el Govern de Puigdemont havia "explorat totes les possibilitats per exercir el dret d'autodeterminació" i continua convenut d'aquesta opció perqu tot depn de la "voluntat política" que es posi, "igual que s'és molt generós amb els articles de la Constitució": "Perqu digues-me on posa en l'article 155 que es pot cessar un president".

A la pregunta de si veia alguna possibilitat de pactar un referndum amb l'Estat, Turull ha respost que "no és una qüestió d'una idea que té un polític, sinó una cosa molt sentida per tota la societat". "Per quantes més apellacions fiem al Govern espanyol per al dileg, la resposta era 'jo et denuncio per aquí, jo et denuncio per all...'. Persistirem", ha afirmat.

Una vegada que ha concls l'interrogatori de l'advocada de l'Estat, el tribunal ha decidit suspendre la sessió durant dues hores per dinar. El judici s'ha reprs a les 16.00 hores amb les preguntes de les defenses dels 12 acusats.

NO ÉS INCOMPATIBLE DEFENSAR VALORS I PASSAR-HO BÉ

La primera a intervenir ha estat Marina Roig, advocada del president d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha volgut recuperar el debat sobre la concentració del 20S, mostrant un vídeo d'aquell dia per preguntar si l'actitud era "cívica i pacífica".

"En totes les manifestacions l'ambient és així, és festiu", ha contestat Turull, que ha apuntat que no és incompatible defensar una srie de valors amb passar-ho bé.

Posteriorment, a preguntes del seu advocat, Jordi Pina, l'exconseller ha defensat que l'equip de Puigdemont es va basar en el seu programa de govern i no en el 'Llibre Blanco de la Transició Nacional de Catalunya', que, segons ha dit, era un document de la legislatura anterior que mirava de "posar cincia a molts tpics" sobre com assolir la independncia.

Turull ha volgut concloure la seva declaració llegint uns pargrafs del discurs que va fer Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya per proclamar la DUI. L'exconseller ha reprodut aquesta intervenció per insistir que el Govern catal va apellar al dileg, perqu s'hi va manifestar que es buscava "una solució pactada i dialogada".

Després d'aix, l'exconseller de Presidncia ha tornat al banc dels acusats, i ha rebutjat la possibilitat d'asseure's darrere dels seus advocats --com sí que ha fet l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras-- i ha donat pas a la declaració de Raül Romeva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés