El turisme va perdre impuls a Andorra i la construcció va resistir el segon semestre del 2018

Publicat 2/5/2019 18:52:54CET
El turisme va perdre impuls a Andorra i la construcció va resistir en el segon semestre de 2018
CAMBRA DE COMER D'ANDORRA

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 2 maig (EUROPA PRESS) -

El sector de la construcció va liderar el creixement econmic d'Andorra el segon semestre del 2018, encara que a un nivell més baix que els darrers anys, mentre que els sectors que depenen del turisme van perdre impuls, segons l'enquesta de conjuntura presentada per la Cambra de Comer d'Andorra.

El president i la directora de la cambra, Miquel Armengol i Pilar Escaler, han detallat aquest dijous en roda de premsa que el sector de la construcció, en una línia positiva des del 2015, se situa com puntal del creixement econmic del país, informa l'entitat en un comunicat.

El 64% de les empreses del sector enquestades han incrementat el volum de treball en comparació amb l'any anterior i destaca especialment l'activitat en el subsector de construcció d'habitatges.

L'altra notícia és el creixement més moderat del turisme, que ha comportat una frenada també del ritme entre les empreses d'hotelería (després de dos anys creixent notablement) i les de comer minorista, que viuen essencialment d'aquest sector.

La cambra mostra especial preocupació per la caiguda del comer, que va tenir en el segon semestre una activitat que Armengol ha definit com molt fluixa, la qual cosa atribueix al canvi d'hbits de consum --sobretot cap a les compres online-- i a la prdua del poder adquisitiu dels turistes.

La visió dels comerciants sobre l'evolució dels seus negocis és la més pessimista dels darrers quatre anys i és especialment negativa la situació dels subsectores roba i calat.

I el sector de la indústria creix de manera molt lleu, encara que la confiana dels seus empresaris sobre el futur és la més optimista dels darrers 18 anys.

En l'enquesta de conjuntura de la Cambra han participat 421 empreses del país dels sectors indústria, construcció, comer al detall i hotelería.

EL 2019 ES CREIXER, PER MENYS

La Cambra de Comer també ha fet una petita anlisi de previsió econmica per 2019: se seguir creixent per a un ritme més "modest" que l'any passat, quan es va tancar amb un increment de l'1,6% del PIB.

Les previsions de desacceleració de les economies espanyola i francesa posaran límits a la millora de l'economia andorrana, segons conclou l'entitat.