Publicat 09/06/2021 13:20

El TUE avala que Brusselles rebutgés una iniciativa de l'ANC i Boyé per actuar contra Espanya pel procés

Archivo - Arxiu - La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en declaracions als periodistes al Parlament.
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSELLES, 9 juny (EUROPA PRESS) -

El Tribunal General de la Unió Europea (TUE) ha donat la raó aquest dimecres a la Comissió Europea en el seu rebuig a registrar una iniciativa ciutadana que demanava a Brusselles prendre mesures contra Espanya per presumptes vulneracions de l'estat de dret en relació amb el procés independentista catal.

En concret, el tribunal de Luxemburg desestima el recurs dels promotors de la iniciativa --encapalats per la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie i defensats per l'advocat Gonzalo Boye-- perqu "no convidava la Comissió a presentar una proposta d'acte jurídic de la Unió, tal com exigeix el reglament sobre la iniciativa ciutadana".

La iniciativa pretenia que Brusselles prengués mesurades contra Espanya d'acord amb l'article 7 del Tractat de la UE, que pot comportar sancions com suspendre el dret de vot del país en el Consell si es confirma una infracció sistmica de l'estat de dret. Arribar a aquest punt és, no obstant aix, molt difícil perqu cal unanimitat entre els estats membres.

La petició denunciava suposades vulneracions de drets fonamentals a Catalunya per part del Govern espanyol, inclosa la violació de la "dignitat humana, la llibertat, la democrcia, el respecte igualitari dels drets humans i de les minories".

Entre els exemples per sostenir l'acusació figurava la decisió de la Junta Electoral Central d'impedir que ni l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont --com a cap de llista de JxCAT-- ni els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí poguessin concórrer a les eleccions al Parlament Europeu del 26 de maig.

La Comissió Europea, no obstant aix, va rebutjar registrar aquesta iniciativa perqu va considerar que es trobava "manifestament fora" del seu mbit de competncies, una conclusió que també comparteix el Tribunal General de la UE en la sentncia d'aquest dimecres.

Els jutges europeus indiquen que el rebuig a registrar la proposta "va estar motivat pel fet que no convidava la Comissió a presentar una proposta d'acte jurídic de la Unió, tal com exigeix el reglament sobre la iniciativa ciutadana".

En particular, el tribunal de Luxemburg explica que la legislació obliga la Comissió a adrear propostes d'actes jurídics al Consell i al Parlament Europeu, i una iniciativa ciutadana que convida Brusselles a adoptar "un o diversos actes autnoms no s'ajusta" a les normes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés