Publicat 13/9/2019 11:45:41 +02:00CET

El TSJC tramita la petició de recusació de Barrientos i una magistrada en la causa de Torra

El President Quim Torra Intervé En El Ple Del Parlament De Catalunya
David Zorrakino/Europa Press - Archivo

BARCELONA, 13 set. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la petició de recusació que va presentar el president de la Generalitat, Quim Torra, contra el president de l'alt tribunal català, Jesús María Barrientos, i la magistrada Mercedes Armas, dos dels tres magistrats que havien de jutjar-lo per presumpta desobediència.

Segons una providència del TSJC a la qual ha tingut accés Europa Press, la Sala Civil i Penal accepta l'incident de recusació i ordena que, fins que es resolgui, Barrientos i Armas hauran d'estar apartats de la causa.

Quim Torra va sol·licitar dilluns passat recusar el president del TSJC per la seva "absoluta falta d'imparcialitat" en el judici que tindrà lloc contra ell per presumpta desobediència en negar-se a retirar símbols independentistes d'edificis públics.

En l'escrit, Torra va considerar que Barrientos "s'ha pronunciat públicament sobre aspectes que són essencials dins del que serà el debat fàctic i jurídic del procediment", i cita algunes de les seves manifestacions públiques.

Entre elles, haver mostrat "preocupació" per la situació de la política catalana i del procés sobiranista, i, segons assegura l'escrit, que s'hagi mostrat contrari als llaços grocs i que hagi defensat i avalat l'ordre de retirar-los d'edificis públics.

"Ha rebutjat amb especial contundència totes les tesis sobre l'exhibició de símbols que tenen a veure amb la solidaritat i suport als presos polítics així com d'estelades, que serà precisament l'objecte del judici oral", abunda el text.

Així, assenyala que Barrientos s'ha pronunciat sobre els polítics presos, la suposada neutralitat dels espais públics, sobre els llaços grocs, sobre la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) i "la ideologia i posicionament polític de Torra, per la qual cosa és difícil imaginar una falta d'imparcialitat major".

ADMISSIÓ DE LA QUERELLA

Així mateix, Torra al·lega en el seu escrit que el president del TSJC ja va participar en la causa, concretament en la interlocutòria d'admissió a tràmit de la querella, en la qual hi ha algunes premisses que "comprometen la necessària imparcialitat" que ha de tenir el tribunal d'enjudiciament.

Per a Torra, el president del TSJC "va prendre contacte directe amb el fons de l'objecte de debat i, així, resultaria objectivament contaminat".

El judici oral al president de la Generalitat per presumpta desobediència en no retirar llaços grocs d'edificis públics en campanya electoral, tal com va exigir la JEC, està fixat per al dimecres 25 de setembre i el dijous 26, i previsiblement les dates coincidiran amb el Debat de Política General al Parlament.