Actualitzat 12/07/2019 16:48 CET

El TSJC obre el judici oral contra Torra per presumpta desobediència


David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La Fiscalia demana condemnar-lo a 20 mesos d'inhabilitació i Vox, a dos anys

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decretat aquest divendres l'obertura del judici oral contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per un presumpte delicte de desobediència en no haver acatat la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat en període electoral.

La interlocutòria del TSJC, recollida per Europa Press, declara la competència de la Sala Civil i Penal del tribunal per portar a judici els fets que recullen els escrits de l'acusació de la Fiscalia i l'acusació popular exercida per Vox, i dona a la defensa de Torra un termini de deu dies per presentar un escrit de defensa.

Segons la interlocutòria, durant el període electoral de les generals del 28 d'abril la Generalitat, presidida per Torra, exhibia "públicament i de manera permanent" estelades i llaços, i cartells on es demanava la llibertat dels 'presos polítics' a la façana del Palau, a les conselleries, a les delegacions i serveis territorials.

Assenyala que aquests símbols són considerats propis d'uns partits polítics i aliens a d'altres que s'hi oposen, de manera que, segons acords reiterats de la JEC confirmats per la jurisprudència del Tribunal Suprem, "es consideren partidistes, per la qual cosa no poden ser exhibits per les administracions i pels poders públics durant els períodes electorals, sense infringir greument el seu deure d'objectivitat i de neutralitat".

Per aquest motiu, Cs va presentar un recurs davant la JEC per exigir la retirada dels símbols el 7 de març, la qual cosa va derivar en la incoació d'un procediment que va acabar en un acord l'11 de març que exigia a Torra la retirada dels llaços en 48 hores.

Segons el TSJC, "en comptes de complir el que es va ordenar", l'acusat va presentar poc abans de vèncer aquest termini un escrit en què sol·licitiva a la JEC la reconsideració de l'acord de l'11 març del 2019, que va ser denegada amb un altre acord, pel qual la JEC va ordenar personalment a Torra retirar els símbols en 24 hores.

Llavors Torra, sense complir amb aquest mandat, segons la interlocutòria, va presentar el 19 març un escrit en el qual en sol·licitava la suspensió i un aclariment, "adduint una pretesa dificultat per al seu compliment i advertint que esperava un informe del Síndic de Greuges sobre alguns aspectes compromesos en la retirada dels símbols".

El tribunal té en compte unes declaracions de la llavors portaveu del Govern català, Elsa Artadi, que, en roda de premsa el 19 de març després del Consell Executiu, va informar de la decisió personal de Torra de mantenir la pancarta amb un llaç groc i el lema de 'Llibertat presos polítics' que penjava del balcó del Palau de la Generalitat, i d'una nota de premsa en el mateix sentit del dia 20.

El 21 de març Torra va disposar presumptament que la pancarta amb el llaç groc "fos completament coberta" per una altra de la mateixa grandària i format i un lema idèntic --'Llibertat presos polítics i exiliats'--, però en la qual el llaç groc havia estat substituït per un llaç de color blanc, segons l'escrit.

En el seu escrit, el jutge relata com Torra no va retirar els símbols durant aquells dies malgrat dos acords de la JEC en què ho ordenava, de l'11 i el 18 de març, i que no va ser fins al dia 22 que van ser retirats després que s'ordenés als Mossos d'Esquadra que procedissin a fer-ho.

"SÍ, VAIG DESOBEIR"

Torra va declarar el 15 de maig davant del TSJC com a investigat per aquesta causa, on va afirmar: "Sí, vaig desobeir, perquè jo em dec a un mandat superior de la ciutadania de defensa dels drets humans".

A més, va explicar que no va dictar l'ordre de retirar els símbols perquè va considerar: "Era una ordre manifestament il·legal dictada per un òrgan que no era competent en absolut, no era una autoritat competent superior a mi".

REBUIG DE RECUSACIÓ

El TSJC adopta aquesta decisió després que el magistrat instructor inadmetés la petició de recusació contra ell sol·licitada per Torra, i n'hagi confirmat el processament per un presumpte delicte de desobediència en no retirar els llaços del Palau de la Generalitat en període electoral.

La Fiscalia Superior de Catalunya demana condemnar-lo a una inhabilitació d'un any i vuit mesos per un presumpte delicte de desobediència a la Junta Electoral Central (JEC) i multar-lo amb 30.000 euros.

L'acusació popular exercida per Vox sol·licita per al president una multa de 72.000 euros i la inhabilitació d'ocupació o càrrec públic per un termini de dos anys, que inclou la inhabilitació per a l'exercici de funcions de govern o de qualsevol altre càrrec públic d'àmbit local, autonòmic, estatal o europeu.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés